Hlavní obsah

Američané se hrnou k volbám v předstihu

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv oficiálně Američané budou prezidenta a své zástupce do Kongresu volit až 3. listopadu, více než 28 milionů voličů už svůj hlas odevzdalo. To představuje více než pětinu všech hlasů odevzdaných v minulých volbách před čtyřmi lety, podotkla stanice CNN s tím, že zájem o předčasné hlasování je rekordní hlavně kvůli obavám z nákazy koronavirem.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Na Floridě se v pondělí otevřely volební místa pro předčasné hlasování v prezidentských volbách

Článek

K více než třicítce států, které už volební místnosti otevřely dříve, se včera přidalo dalších šest, mezi nimiž největší pozornost budila Florida. Ta je coby lidnatý stát s 29 voliteli a vyrovnanými šancemi republikánů a demokratů zcela klíčovým státem voleb.

Čekala jsem od tří ráno. Byla jsem první ve frontě
Moureen Bealeová, volička

Zejména pro prezidenta Donalda Trumpa, který z tamního resortu Mar-a-Lago nedávno učinil své oficiální bydliště. Jen těžko si lze totiž představit reálný scénář, v němž by republikán v jižním státě USA prohrál, a přitom získal celkových 270 volitelů nutných k obhájení svého křesla v Bílém domě. Z téhož důvodu věnuje Floridě v kampani tolik pozornosti i jeho demokratický sok Joseph Biden.

Někteří floridští voliči nemohli dospat, aby mohli odevzdat svůj hlas. „Čekala jsem tu od tří ráno,“ hlásila regionální stanici WSVN Moureen Bealeová před jednou z volebních místností. „Byla jsem první ve frontě, moje kamarádka byla druhá,“ dodala hrdě.

Boj o budoucnost USA: Na Floridě začali volit prezidenta

Volby USA

První volební data napříč Spojenými státy jsou zajímavá. Z těch, kteří už odevzdali svůj hlas, tvoří zhruba 51,4 procenta registrovaní demokraté, 38,3 republikáni a 10,3 procent voličů se nehlásí ani k jedné straně, ukázala hojně citovaná analýza zveřejněná agenturou TargetSmart.

První čísla mohou mást

Výrazně stoupl počet černošských voličů, kterých nyní odvolilo zhruba šestkrát více než ve stejnou dobu před čtyřmi lety. Více než 70 procent voličů hlasujících v předstihu je pak starších padesáti let.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Někteří Trumpovi odpůrci už zejména první dva údaje čtou jako důkaz, že republikánského prezidenta čeká porážka. Tím spíš, že i celonárodní průzkumy mu připisují zhruba desetiprocentní ztrátu za Bidenem. Podobné předpovědi se ale mohou ukázat jako velmi ošidné.

Pokud prohraju, odjedu ze země, naznačil Trump

Volby USA

Nejde jen o to, že registrovaný demokrat může hlasovat pro republikána a naopak. Tím hlavním důvodem je fakt, že demokraté jsou předčasnému hlasování obecně mnohem nakloněnější. Společný průzkum stanice ABC a listu Washington Post tak například předvídal, že na Floridě bude mít Trump po předčasném hlasování na Bidena 28procentní ztrátu, ale nakonec vyhraje těsnou většinou 51 procent.

Ostatně, i před čtyřmi lety vyhrávala na Floridě po odevzdání předčasných hlasů demokratka Hillary Clintonová. V den voleb ale tento stát ztratila a utržila i celkovou porážku, ačkoliv získala celonárodně více hlasů.

V časech epidemie koronaviru je rozdíl mezi příznivci obou táborů ještě markantnější. V době, kdy je nákaza ve Spojených státech opět na vzestupu, jsou demokraté v průměru více obezřetní a hlasováním mimo oficiální termín voleb se zkrátka chtějí vyhnout davům a zmenšit riziko nákazy.

Čím dál od sebe, tím věcnější debata. Američané odkryli rozdíly mezi Trumpem a Bidenem

Volby USA

Republikáni na toto tolik neslyší, ale hlavně mají často pochybnosti o regulérnosti předčasného absenčního hlasování, neboť Trump opakovaně varuje, že kvůli němu hrozí velké volební podvody. To je i důvodem, proč celková důvěra v regulérnost nadcházejících voleb dramaticky poklesla.

Zatímco před dvěma lety nemělo pochyby 81 procent Američanů, nyní je jich už jen 62 procent, podotkla agentura Pew Research Center.

Reklama

Výběr článků

Načítám