Hlavní obsah

Pokud prohraju, odjedu ze země, naznačil Trump

Právo, Daniel Drake
Washington

Joe Biden je podle amerického prezidenta Donalda Trumpa „nejhorším kandidátem v historii prezidentských voleb”. Trump zažertoval, že by v případě prohry možná radši opustil Spojené státy. „Slibujete?” zareagovala protitrumpovská republikánská frakce Lincoln Project.

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump na mítinku v Georgii

Článek

Trump si na setkání s fanoušky v Georgii tropil žerty z protikoronavirových opatření, která panují na mítincích jeho protikandidáta. „Nikdo tam není a těch pár lidí je od něj asi 50 yardů (cca 46 metrů) daleko,” smál se.

Trump si z Bidena utahoval i dále. „A ta jeho rouška je vždycky tak obrovská a zakrývá mu celý obličej,” řekl. „Ale neměl bych si dělat srandu, víte proč? To, že kandiduju proti nejhoršímu kandidátovi v historii prezidentských voleb, na mě vyvíjí tlak,” vysvětlil.

Čím dál od sebe, tím věcnější debata. Američané odkryli rozdíly mezi Trumpem a Bidenem

Volby USA

„Umíte si představit, že bych prohrál? Co budu dělat celý život? Budu muset říct, že jsem prohrál proti nejhoršímu kandidátovi v historii politiky. To nebude úplně fajn. Možná budu muset odjet ze země, nevím,” žertoval Trump.

V části společnosti vzbudil naději

Na Trumpův výrok bezprostředně zareagovala skupina Lincoln Project, která sdružuje republikány, kteří už další čtyři roky se současným šéfem Bílého domu nechtějí. Video sdíleli se slovy: „Slibujete?”

Do amerických prezidentských voleb zbývá 15 dní. V průzkumech od renomovaných společností vede v současné chvíli Joe Biden asi o šest procentních bodů. Důležité je ale zmínit, že se jedná o úroveň popularity na celostátní úrovni, která nereflektuje úmysly obyvatel jednotlivých států.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

V americkém volebním systému není prezident volen přímo, nýbrž souborem volitelů. Největší počet volitelů mohou kandidáti získat v lidnatých státech jako Kalifornie, Texas či New York a Florida. Některé státy jsou ale historicky spjaté s tou či onou stranou, proto volební štáby věnují nejvíce energie takzvaným „swing states” – tedy těm, kde je podpora demokratů a republikánů vyrovnaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám