Hlavní obsah

Trump chce přepočítání hlasů ve Wisconsinu

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump bude žádat přepočet hlasů ve Wisconsinu. Tam sice konečné výsledky zatím nejsou, ovšem těsnému vítězství se tam blíží demokratický kandidát Joe Biden. S odkazem na manažera Trumpovy kampaně Billa Stepiena o tom informovala agentura Reuters.

Článek

„Objevily se zprávy o nesrovnalostech při sčítání hlasů v okresech státu Wisconsin, což zvyšuje podezření o správnosti výsledků,“ vysvětloval Stepien. Prezidentští kandidáti mají v případě těsného rozdílu na přepočet výsledků právo a podle Stepiena tak Trump učiní okamžitě.

Biden vystoupil s optimistickým projevem, Trump chce zastavit sčítání

Volby USA

Ve Wisconsinu po sečtení 99 procent hlasů vede Joe Biden se ziskem 49,4 procenta voličů, Trump jich má 48,8. Americká stanice CNN už uvedla, že Biden v tomto státě zvítězil, čímž by získal 10 volitelů.

Podle zákonů státu Wisconsin může poražený kandidát žádat o přepočet výsledků, pokud prohraje o méně než 1 procentní bod. Pokud po přepočtu výsledků bude Trump i nadále prohrávat o více než 0,1 procentního bodu, bude muset za přepočet zaplatit 3 miliony dolarů (necelých 69 milionů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám