Hlavní obsah

Trumf v republikánském rukávu. Zveřejní další e-maily Clintonové

Právo, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo zahraničí zveřejní další e-maily bývalé šéfky diplomacie a někdejší prezidentské kandidátky Hillary Clintonové. Ta k pracovním účelům v době svého působení na ministerstvu používala soukromou e-mailovou schránku. Po tlaku prezidenta Donalda Trumpa to oznámil současný ministr Mike Pompeo. Šetření ministerstva ovšem nepotvrdilo, že existují důkazy o nesprávném zacházení s tajnými informacemi.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Hillary Clintonová při svém projevu, kde uznává porážku v amerických prezidentských volbách.

Článek

Současný ministr zahraničí Pompeo v pátek oznámil, že zveřejní další várku e-mailů Hillary Clintonové - a to ještě před volbami. Reagoval tak na slova prezidenta Trumpa, který si den předtím v rozhovoru postěžoval, že Pompeo v aktivitě nepokročil. „Jsou na ministerstvu zahraničí, ale Mikeu Pompeovi se nedaří k nim dostat, což je dost smutné. Nejsem s ním kvůli tomu spokojen,“ kritizoval prezident.

„Odstranila 33 tisíc e-mailů. Za to by měla být ve vězení. Je mi jedno, jestli šlo nebo nešlo o tajné e-maily,” dodal Trump. Šetření ministerstva nicméně došlo k závěru, že neexistují „přesvědčivé důkazy o systematickém, úmyslném a nesprávném zacházení s utajovanými informacemi“.

Nyní už si je americký šéf diplomacie, který v létě navštívil Prahu, jistý, že se mu e-maily podaří získat. „Nepochybuji o tom, že jich ještě před volbami uvidíme víc,“ řekl republikán Pompeo. Podle něj je důležité, aby Američané informace spatřili.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump a Hillary Clintonová v televizní debatě v roce 2016

E-maily stály Clintonovou Bílý dům

Kauza se stala zásadním tématem minulé prezidentské volby. Jedenáct dní před ní tehdejší šéf FBI James Comey oznámil Kongresu, že prozkoumá nově objevené e-maily ze soukromého účtu Clintonové, který v době svého působení na ministerstvu zahraničí používala i pro pracovní účely. Korespondenci zveřejnila vydavatelská společnost WikiLeaks. Existovaly obavy, že zprávy obsahují tajné informace.

Volby nakonec vyhrál Trump a Clintonová z prohry obvinila Comeyho i WikiLeaks. Kombinace těchto dvou faktorů se jako hlavní příčina zvolení Donalda Trumpa často uvádí dodnes. Zakladatel WikiLeaks Julien Assange před volbami sám přiznal, že si zvolení Clintonové nepřeje.

Skutečný vítěz viceprezidentské debaty - moucha na Pencově hlavě

Volby USA

Reklama

Související články

Biden si věří na Texas, baštu republikánů

Joe Biden (77), demokratický nominant na prezidenta, hodlá zesílit kampaň v Texasu. V úterý oznámil, že v nejlidnatějším jižanském státě utratí dalších šest...

Výběr článků

Načítám