Hlavní obsah

ANO nasadilo proti Vystrčilovi Nagyovou obžalovanou v kauze Čapí hnízdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hnutí ANO posílá do voleb do horní komory za obvod Jihlava Janu Nagyovou. Ta je s předsedou ANO Andrejem Babišem obžalovaná v kauze dotace na stavbu Čapího hnízda. V boji o Senát se utká i s nynějším šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

Babiš s Nagyovou jsou obžalováni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, hrozí jim až desetileté vězení.

Oba jakoukoliv vinu dlouhodobě odmítají. Babiš opakovaně přemítá o případu „konvergovaného politického procesu“.

Babiš svým vlivem vytvořil podmínky pro získání dotace na Čapí hnízdo, míní žalobce

Domácí

Nagyová byla dříve poradkyní expremiéra Babiše. A měla to být podle Deníku N právě ona, která podala v únoru 2008 žádost o dotaci pro společnost Farma Čapí hnízdo, a to i přes to, že věděla, že firma nesplňuje podmínky pro poskytnutí dotace. V té době byla místopředsedkyní představenstva Čapího hnízda.

V primátu stěžovatele Jaroslava Šarocha uvedla, že farma Čapí hnízdo je malý a samostatný podnik. Úředníkům také například zamlčela, že osobou, která společnost fakticky ovládá, je právě Babiš.

Kauzou se začne Městský soud v Praze zabývat v září. Úvodní líčení je konkrétně naplánováno na 12. září, poslední nařízené jednání má pak být 21. října.

Vedle Nagyové a Vystrčila se bude v obvodě Jihlava ucházet o křeslo senátora i právník Tomáš Nielsen nebo bývalý náměstek za hnutí ANO Josef Pavlík (KSČM).

Foto: Pavlíček Luboš, ČTK

Jana Nagyová, obviněná v kauze Čapí hnízdo

Reklama

Výběr článků

Načítám