Hlavní obsah

Po volbách bez osobní účasti Zemana? Stačí, když pošle dokumenty třeba po Mynářovi

Poté, co Hrad zrušil další program prezidenta Miloše Zemana, rojí se otázky, jak bude schopen plnit své pravomoci během vyjednávání o vládě. Ústavní právník Marek Antoš řekl Novinkám, že postačí, pokud jeho spolupracovníci předají dokumenty v písemné formě. Je však nutné, aby prokázali, že jde skutečně o projev prezidentovy vůle.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem na snímku z roku 2018

Článek

Podle článku 62 Ústavy spočívá po volbách klíčová role prezidenta ve chvíli, kdy do svých rukou přijímá demisi současné vlády, jmenuje novou a dále také svolává jednání dolní komory v nové formaci.

„Svolávání zasedání Poslanecké sněmovny se dělá čistě v písemné podobě čili tam není problém. Ke jmenování předsedy vlády sice tradičně dochází osobně, ale jistě si lze představit i to, že by tak učinil jenom písemně,“ uvedl Antoš s tím, že podobně by mohlo proběhnout i následné jmenování zbylých členů nového kabinetu.

Prezidentovo úmrtí by bylo těžké tajit, říká protokolář Forejt

Stalo se

Na sociálních sítích se v této souvislosti skloňují především jména vedoucího kancléře Vratislava Mynáře a prezidentova poradce Martina Nejedlého, kteří by mohli písemné podklady za Zemana předávat. Teoreticky by potřebné dokumenty mohly jít i nějakou doručovací službou.

Možnost však podmiňuje Antoš určitými skutečnostmi. „Udělat to jde. Je jenom potřeba si být nějakým způsobem jistý, že to je skutečně projev jeho vůle, že jsou to listiny, které on podepsal a chtěl podepsat,“ doplnil.

„Nějakým způsobem by měl komunikovat s vnějším světem, aby bylo jasné, že je schopen ty pravomoci vykonávat,“ zdůrazňoval ústavní expert.

Další tah mají poslanci a senátoři

V případě, že by proto vznikaly závažnější pochybnosti s tím, že prezident například po delší dobu nevystoupí na veřejnosti, otevírá se podle Antoše prostor, aby Sněmovna zvážila aktivaci článku 66 Ústavy a shodla se, že prezident není schopen ze zdravotních důvodů vykonávat svůj úřad.

Zeman jako klíčová postava po volbách už měsíc nepromluvil na veřejnosti. Politici jsou v klidu

Domácí

To by se musely sejít obě parlamentní komory, tedy Senát i Poslanecká sněmovna. A pokud by zákonodárce tlačil čas, mohly by se 21. října sejít ještě ve stávajícím složení.

„Naopak prezident republiky by se mohl bránit u Ústavního soudu a prokázat, že to tak není a že je zkrátka v pořádku a je schopen úřad vykonávat,“ předestřel Antoš možné scénáře.

Nemocného prezidenta není potřeba ukazovat, řekl Ovčáček

Domácí

Zdravotní stav prezidenta se stal v posledních dnech jedním z hlavních mediálních témat, a to kvůli spekulacím o jeho zhoršení. V pátek hradní mluvčí Jiří Ovčáček po týdnech mlčení potvrdil, že se Zeman potýká se zdravotními potížemi, v jakém rozsahu a jak vážnými, ale odmítl sdělit.

Po čtvrteční návštěvě jeho ošetřujícího lékaře Jindřicha Zavorala zrušil Hrad vedle návštěvy volební místnosti, na místo čehož v pátek odvolil v Lánech do volební urny, také nedělní debatu na CNN Prima News.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021. Výsledky voleb, co bude následovat a další informace

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám