Hlavní obsah

Jak se měnil popis nedělní schůzky Babiše s prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prozatím poslední tvrzení premiéra Andreje Babiše (ANO), že mu prezident Miloš Zeman na nedělním jednání, které předcházelo Zemanově hospitalizaci, sdělil, že jej osloví stran pověření jednání o sestavení nové vlády, příliš nekoresponduje s tím, že o schůzce se dva dny mlčelo, a ti, co se k ní vyjadřovali, pouze potvrzovali, že proběhla.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman minulý týden v pátek při volbě

Článek

Když koncem minulého týdne Hrad připustil, že prezident je nemocný, a začal rušit jeho další program, byla v ohrožení i plánovaná schůzka s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

K setkání nakonec došlo v neděli dopoledne, ač původně bylo plánováno až na podvečer. Babiš již předem avizoval, že nepůjde o povolební vyjednávání, neboť to prý podle informací, jichž se mu dostalo z Hradu, mělo začít až ve středu.

Zámek v Lánech v neděli dopoledne opustil beze slova a krátce na to převezla sanitka prezidenta v bezvládném stavu do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Babiš ani v dalších hodinách, například ve svém pořadu Čau, lidi, který natáčel až po schůzce, setkání nijak nekomentoval. Uvedl pouze, že schůzka proběhla, a popřál prezidentovi brzké uzdravení.

Zeman se s Babišem setká v neděli. Další lídři stran termín nemají

Parlamentní volby

Vicepremiér a ministr dopravy, respektive průmyslu Karel Havlíček (za ANO) ke schůzce v Lánech řekl, že Zeman nepověřil Babiše sestavováním vlády. "Bude se to řešit později, až pan prezident bude ve stavu, kdy nebude nemocný a kdy na to bude mít zázemí,” uvedl pro ČTK.

Víkendová schůzka premiéra s prezidentem v Lánech podle něj byla osobní. „Nebyla to diskuse spojená se zásadnějším povolebním vyjednáváním,” dodal.

Že k pověření nedošlo, potvrzoval v neděli i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

V úterý obrat

V pondělí nikdo s podrobnostmi o schůzce nevystoupil. V úterý ovšem premiér začal schůzku prezentovat jako setkání, na němž se povolební vyjednávání řešilo.

Babiš: Prezident mi potvrdil, že mě pověří sestavením vlády

Domácí

„V neděli, když jsem mluvil s panem prezidentem, mluvil o tom, že když nastane ta chvíle, tak mě osloví. Opakovaně to říkal (že by Babiše pověřil) a je na mně, jestli to pověření přijmu, nebo nepřijmu," uvedl premiér. Jeho hnutí sice má největší poslanecký klub, nicméně ve volbách skončilo až druhé a podle všeho nemá šanci na sestavení vlády, která by mohla získat důvěru ve Sněmovně.

Zda je prezident ve stavu, kdy je schopen pověřit kohokoliv jednáním o sestavení vlády, které je navíc pouze formálním a zvykovým krokem, není jasné. Nezbytná je pouze jeho součinnost při jmenování kabinetu.

Mluvčí popsal, jak se prezident má. K postupu Zemana se Hrad vyjádří zítra

Domácí

Hrad avizoval, že se k dalšímu postupu prezidenta vyjádří ve středu. Čekání na zásadní informace zkrátil zveřejněním jídelníčku hospitalizované hlavy státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám