Hlavní obsah

Mluvčí popsal, jak se prezident má. K postupu Zemana se Hrad vyjádří zítra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský hrad se chce vyjádřit k dalšímu postupu prezidenta Miloše Zemana při sestavování vlády ve středu. Prezident podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman při volbě do Sněmovny

Článek

„K této záležitosti lze očekávat vyjádření v průběhu zítřka (středy),” řekl v úterý ČTK Ovčáček.

Jakou formou se Hrad vyjádří, zda například prezidenta Miloše Zemana veřejnost po mnoha týdnech uvidí vystoupit, Ovčáček nespecifikoval. Naposledy hlava státu promluvila veřejně k občanům při odjezdu z nemocnice před přibližně třemi týdny.

Babiš: Prezident mi potvrdil, že mě pověří sestavením vlády

Domácí

V neděli se s prezidentem na zámku v Lánech setkal premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Schůzku nekomentoval. Až v úterý prohlásil, že mu Zeman v neděli sdělil, že jej jako předsedu nejsilnější samostatně kandidující strany pověří, jak dříve avizoval, vyjednáváním o sestavení vlády.

Dnes buchty, zítra klobása

V Ústřední vojenské nemocnici podle Ovčáčka v úterý hlavu státu navštívila rodina a kancléř Vratislav Mynář. „Chci zdůraznit, že pan prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi,” doplnil.

Komunikace Hradu ohledně Zemanova zdraví je nedostatečná, což má za důsledek množící se spekulace o prezidentově kondici. Naopak o stravování hlavy státu Ovčáček informovat neváhá.

„K obědu měl dnes pan prezident meruňkové buchty, na zítřek (středu) si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší,” podotknul Ovčáček.

Pražský hrad již dříve zveřejnil, že Zeman v úterý jmenoval nového předsedu brněnského krajského soudu Milana Čečotku. Podle Ovčáčka předal na Pražském hradě novému předsedovi jmenovací dekret se souhlasem Zemana kancléř Mynář. Dekret prezident podle serveru Aktuálně.cz s odkazem na vyjádření Ovčáčka podepsal ještě v Lánech před svou hospitalizací v nemocnici.

Zeman jmenoval předsedu Krajského soudu v Brně. Dekret podepsal už dřív

Domácí

Zeman je od neděle v Ústřední vojenské nemocnici. Kvůli hospitalizaci média i politici spekulují o schopnosti prezidenta vykonávat svůj úřad. Senát chce proto Kancelář prezidenta republiky požádat o prognózy zdravotního stavu prezidenta. Podle dřívějšího vyjádření Ovčáčka hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám