Hlavní obsah

Fialova vláda dostává konkrétnější obrysy

Vznikající kabinet koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirSTAN pomalu dostává tvář. Šéf ODS a pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala (ODS) i další lídři v otázce obsazení resortů mlčí, ale jednání podle informací Novinek běží prakticky nepřetržitě. O řadě jmen má být již rozhodnuto.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Představitelé koalice Spolu Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala (uprostřed), předseda Pirátů Ivan Bartoš (druhý zprava) a předseda hnutí STAN Vít Rakušan (vpravo) po jednání 9. října 2021.

Článek

Předsedové stran obou uskupení měli přinést konkrétní nominace na ministry již na úterní jednání. O personáliích ale chtějí na veřejnosti promluvit poprvé až v následujícím týdnu.

Podle zdrojů Novinek měli nicméně právo „první volby“ šéfové jednotlivých stran, kteří si mohli říct, do kterého resortu by rádi usedli.

Šéfkou Sněmovny bude Pekarová Adamová, ANO má mít dva místopředsedy

Domácí

Situací měla proto zamíchat například šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která navzdory přemlouvání kolegů stáhla vlastní kandidaturu na ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a je nominantkou na předsedkyni Sněmovny.

Naopak velkou roli nemají dle aktérů vyjednávání hrát preferenční hlasy, které jednotliví zástupci stran ve volbách obdrželi.

Přednostní hlasy: Jak funguje kroužkování v jednotlivých českých volbách

Volby

Zákulisní informace také mluví o tom, že se může obsazení resortů jednotlivými stranami stále výrazně změnit. Teď je podle všech účastníků jednání nutné se zaměřit na vyvažování „silovosti“ jednotlivých ministerstev tak, aby se žádná ze stran necítila ublížená.

Koalice vytvoří dvě nové vládní pozice, ministrů má být sedmnáct

Domácí

Obecně panuje i shoda na tom, že se dosavadní vládní křesla rozdělí v poměru 9:6 ve prospěch vítězné koalice SPOLU: čtyři pro ODS, tři vládní křesla pro lidovce a dvojice resortů má připadnou TOP 09. O rozdělení ministerských postů v rámci druhé koalice PirSTAN ale jasno stále není.

Vyjednávání zde navíc podle kuloárů komplikují menšinoví Piráti. Ti měli svoje požadavky opakovaně měnit a stupňovat. Většinová vláda by ale vznikla i bez nich, ze 108 mandátů získali Piráti ve volbách pouze čtyři poslanecká křesla.

I jedno křeslo pro Piráty ve vládě je dost, míní Hraba ze STAN

Domácí

Mimo jiné za účelem zachování pětikoalice je proto ve hře i rozšiřování postů ve vládě. Za nejpravděpodobnější se jeví vznik dvou ministerstev bez portfeje, či zmocněnců pro dané otázky.

S ohledem na blížící se předsednictví Česka Radě EU, kterého se země ujme v červenci 2022, má jít o nové ministerstvo pro evropské záležitosti. Druhým novým resortem by pak mohlo být ministerstvo pro digitalizaci, kterou se zabývají „expertní“ Piráti.

Rutte navrhne zmrazit Polsku peníze z EU

Evropa

Jednotliví šéfové resortů se pak mají většinově rekrutovat ze skupin, které strany vytvořily za účelem dojednání programových priorit. V nich má každá partaj shodně po jednom zástupci.

Finance, průmysl a doprava

Zástupci ODS již dříve uvedli, že k tomu, aby vláda dobře fungovala, musí ministr financí pocházet ze stejné strany jako premiér. Do čela resortu se proto zřejmě postaví první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, který zároveň platí za pravou ruku Fialy.

Stanjura: Snižovat platy ani penze nechceme

Domácí

Resort průmyslu a obchodu má obsadit starosta Dolních Břežan Věslav Michalik (STAN), který byl původně kandidátem na ministra financí.

Ministerstvo dopravy má být další, které připadne ODS. Nejčastěji se v kontextu šéfa resortu skloňuje jméno starosty Líbeznic Martina Kupky či ekonomického experta strany Jana Skopečka.

Zahraniční věci a obrana

Pokud jde o budoucího šéfa diplomacie, nově se mluví o angažmá exposlance Pirátů Jana Lipavského. V průběhu víkendu o tom informovala například Česká televize.

Méně Orbána, více Havla. Nová vláda se nechce upínat k Visegradu

Domácí

Rozhodnuto je podle všeho i o ministerstvu obrany, které coby nová šéfka nejspíše obsadí starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Sociální věci a zdravotnictví

Přesto, že se původně zdálo, že se o ministerstvo práce a sociálních věcí povede „dívčí válka“, poté, co přestala o resort usilovat Pekarová Adamová, stáhla se také první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. V obou případech se shodně hovoří o osobních důvodech.

Stále však platí, že má resort obsadit někdo z koalice SPOLU. A z dosavadních informací se zdá, že nakonec půjde o kandidáta z řad lidovců. Nejčastěji se hovoří o senátorce Šárce Jelínkové.

Válek dal Babišovi znovu košem. Na radu vlády nejde

Domácí

O něco jasnější je situace okolo ministerstva zdravotnictví, kde se de facto všichni shodují na brněnském radiologovi Vlastimilu Válkovi z TOP 09.

Spravedlnost a vnitro 

Na ministerstvu spravedlnosti se má znovu objevit „staronový“ ministr, a to konkrétně Pavel Blažek (ODS), jenž měl chod na starost ve vládě Petra Nečase.

Dříve se spekulovalo i o dlouholetém poslanci ODS Marku Bendovi, který deklaroval, že „si stoupne tam, kam ho Petr Fiala postaví“.

Rakušan: Prezidentská kandidatura? Nevím, zda mám dost zkušeností a moudrosti

Parlamentní volby

Dále je prakticky jasno o obsazení resortu vnitra. Od začátku vyjednávání panuje shoda na tom, že jej obsadí předseda STAN Vít Rakušan, který přetrvávající zájem z předvolebního období Novinkám rovněž potvrdil.

Místní rozvoj, životní prostřední a zemědělství

O šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi se zase nejčastěji diskutuje v souvislosti s resortem pro místní rozvoj, který měl pro svou stranu ve vyjednáváních získat. Ve hře je ale i scénář, podle kterého se postaví do čela životního prostředí.

Pokud jde o ministerstvo zemědělství, chystá se pravděpodobně návrat předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, který post zastával již v kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Žáci se budou testovat v osmi okresech

Domácí

Školství a kultura

A pokud jde o jméno budoucího ministra školství, vše aktuálně nasvědčuje tomu, že půjde o exšéfa STAN Petra Gazdíka. Mezi adepty se nicméně objevoval i šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný, či stranický expert ODS na školství Martin Baxa.

Naopak nejasná je situace na resortu kultury. Ve hře je varianta, že půjde o druhý resort, který připadne TOP 09, jenž do příslušného týmu nominovala senátora Jana Grulicha.

Výběr článků

Načítám