Hlavní obsah

I jedno křeslo pro Piráty ve vládě je dost, míní Hraba ze STAN

Novinky, kov

Dělení ministerstev určených pro Piráty a Starosty by mělo odpovídat volebnímu výsledku obou uskupení, uvedl v neděli na CNN Prima News senátor za STAN Zdeněk Hraba. Podle něj je i jedno vládní křeslo pro Piráty dost.

Foto: archiv Zdeněk Hraba

Zdeněk Hraba

Článek

Koalice PirSTAN podle očekávání nyní vyjednává o vládě s koalicí SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), která vyhrála volby.

„Určitě je veřejným tajemstvím, že nijak láskou k Pirátské straně nehořím, takže nedokážu odhadnout, jakou roli budou mít Piráti při vyjednávání o nové vládě. Myslím si, že by to mělo být adekvátní jejich volebnímu výsledku,“ řekl v neděli Hraba.

SPOLU a PirStan chystají demontáž stavebního zákona

Domácí

Předseda Pirátů Ivan Bartoš tento týden uvedl, že předpokládá, že obě uskupení, která kandidovala v koalici PirSTAN, budou mít v nové vládě stejné zastoupení, a to i když mají Piráti jen čtyři poslance. Argumentoval, že podle koaliční smlouvy mělo být zastoupení ve vládě 1 pro STAN ku 2,5 pro Piráty.

„Nemyslím si, že by to mělo být půl na půl,“ uvedl v neděli Hraba. „I jedno je dost,“ doplnil pak na dotaz, o jaký poměr resortů by podle něj mělo jít.

Máme mít 38 poslanců, napadají výsledky voleb Piráti se STAN

Parlamentní volby

Koalice PirSTAN získala ve 200členné Sněmovně 37 mandátů. Vlivem kroužkování však do dolní komory za koalici pronikli většinou zástupci STAN. Nic by na tom nezměnilo, ani kdyby soud vyhověl námitce Starostů týkající se sčítání hlasů - případný další poslanec za koalici by byl opět ze STAN.

Reklama

Výběr článků

Načítám