Hlavní obsah

ANO oslabilo o 3,5 procentního bodu

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Pokud by se v listopadu konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO s 30 procenty. Oproti poslednímu průzkumu, který se uskutečnil v říjnu, ale výrazně oslabilo, a to o 3,5 procentního bodu. I tak si ale drží náskok. Před prahem dolní parlamentní komory by zůstalo hnutí STAN, Trikolóra i TOP 09.

Článek

Vychází to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

„Podle volebního modelu mělo v době sběru dat největší podporu hnutí ANO (30 %), následované s velkým odstupem ODS (14 %) a Piráty (13,5 %),“ stojí v průzkumu.

Na čtvrtém místě by skončili komunisté s devíti procenty, stejného výsledku by ve volbách dosáhla i vládní ČSSD. Do Sněmovny by se dostali ještě lidovci a hnutí SPD, které by volilo 5,5 procenta lidí.

Před prahem Sněmovny by naopak skončilo hnutí STAN se čtyřmi procenty, Trikolóra se 3,5 procenta a TOP 09 s 3,5 procenta.

Při přepočtu na mandáty by hnutí ANO ve Sněmovně získalo 82 křesel, ODS 32, Piráti 30. Komunisté a sociální demokraté by měli po 19 poslancích, lidovci a SPD by měli po 9 mandátech.

Posílilo hnutí STAN

ANO oproti říjnovému průzkumu CVVM oslabilo o 3,5 procentního bodu. ODS si o půl procentního bodu polepšila, zatímco Piráti mají v listopadu podporu o půl procentního bodu nižší než v říjnu.

ČSSD oproti říjnu oslabila o jeden procentní bod, KSČM posílila o půl procentního bodu  stejně jako lidovci. SPD posílila o jeden procentní bod.

Hnutí STAN má v listopadu o 1,5 procentního bodu víc než v říjnu, Trikolóra posílila o půl procentního bodu, naopak TOP 09 o půl procentního bodu přišla.

Volební účast by v listopadu dosahovala asi 61 procent. Průzkum probíhal od 2. do 15. listopadu 2019, účastnilo se ho 1015 respondentů.

Hilšer bude znovu kandidovat na prezidenta

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám