Hlavní obsah

Zeman: Koalice bez ANO jsou spiknutím poražených

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidenta Miloše Zemana překvapil nevalný výsledek levicových stran v letošních krajských a senátních volbách. Podle jeho vyjádření v nedělní Partii na Primě to svědčí o tom, že tyto strany nemají ty nejschopnější lídry. Blahopřál také hnutí ANO, že udržela pozici vítěze voleb a zároveň zkritizoval spojování ostatních stran proti vládnímu hnutí, což označil za „spiknutí poražených”.

Foto: Jiří Ovčáček, Twitter

Prezident Miloš Zeman

Článek

Poraženými v letošních volbách jsou podle prezidenta všechny strany, které oproti minulým krajských volbám v roce 2016 ztratily. „K mé lítosti je to především ČSSD. Poněkud oslabila i ODS, i když tam je otázka, jak to měříte. Když měříte čisté hlasy, tak ztratila, když koalice, tak získala,” okomentoval výsledek voleb Zeman s tím, že kromě ČSSD ztratili i komunisté.

To spiknutí nenávisti je neuvěřitelné, okomentoval Babiš volby

Krajské volby

„Uvážíte-li, že český národ je obecně označován za spíše levicový, tak je to překvapení, které svědčí o tom, že ty levicové strany nemají ty nejschopnější lídry,” míní prezident.

Rozhodnutí Jana Hamáčka, předsedy ČSSD, která v letošních volbách příliš neuspěla, že nebude rezignovat na post šéfa strany Zeman kvitoval. „Je to velmi správně, protože za ním jsou mnohem horší lidé, než je on. Mám tím na mysli jeho místopředsedy,” vysvětlil.

V KSČM, která zaznamenala drtivou porážku, pak prezident nezná žádnou charismatickou osobnost, která by mohla stranu zachránit. „Hlavní příčina je v lidech. Úspěch nebo neúspěch jakékoliv politické strany je z 80 procent způsoben předsedy nebo místopředsedy stran,” doplnil Zeman.

ČSSD doporučil zanalyzovat sešup

Prezident, který v minulosti vedl osm let sociální demokraty, zároveň doufá, že výsledek ČSSD v těchto volbách se neodrazí i ve sněmovních volbách, jež se konají příští rok. Strana by se tak téměř do dolní komory nedostala.

„Je to nejstarší česká politická strana, ale neměla by dělat takového chyby. Ale panebože, kdyby mi někdo řekl, že ČSSD bude bojovat o překročení pětiprocentní laťky, když byla tehdy třicetiprocentní stranou, tak bych doporučoval zanalyzovat, proč k tomu sešupu došlo,” uvedl Zeman.

Prezident zárovň poblahopřál vítěznému hnutí ANO premiéra Andreje Babiše k tomu, že dokázalo obhájit pozici vítěze z minulých krajských voleb. „Udržet si pozici vítěze z minulých krajských voleb je daleko obtížnější, než takovou pozici získat. Vítězi se má blahopřát a nemá se mu závidět,” prohlásil.

Nesportovní spiknutí poražených

ANO uspělo v deseti krajích, složit koalice však bude pro něj velmi obtížné, protože výsledky byly mnohdy těsné a ostatní strany se snaží tvořit koalice bez ANO. To prezident označil za nesportovní a „spiknutí poražených”.

Vítězné ANO zřejmě obejdou i v Pardubickém kraji

Krajské volby

„V české politické realitě je vzpoura méně schopných, nebo chcele-li, vzpoura poražených. A tyto strany pak vytvoří proti vítězi voleb vlastní zplácanou koalici, což není sportovní,” zkritizoval postup opizičních stran Zeman.

Okomentoval také fotografii zveřejněnou večer na sociálních sítích, kdy u piva společně sedí šéf ODS Petr Fiala, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a jejich lidovecký protějšek Marian Jurečka. Odkazovat to má na případnou koaliční spolupráci ve sněmovních volbách konaných příští rok.

„Dovolte mi říct, spojí-li se několik trpaslíků, vznikne velký trpaslík, ale nikdy nevznikne obr. Ten, kdo jde v koalici, dokazuje, že nevěří sám sobě. V tomto smyslu jsou piráti o něco věrohodnější,” sdělil Zeman s tím, že za trpaslíka považuje i desetiprocentní ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám