Hlavní obsah

V karanténě se začne volit už ve středu

Jiří Mach, Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako loni v krajských volbách budou mít tento týden při sněmovních volbách voliči v karanténě nebo izolaci tři alternativní možnosti hlasování, a to s předstihem: na speciální stanoviště mohou přijet autem a hlasovat z auta, mohou si objednat volební komisi přímo k sobě do domu, či krajský úřad také bude vysílat zvláštní komise do uzavřených sociálních pobytových zařízení či LDN.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Stejně jako při loňských krajských volbách budou mít možnost volit i lidé v karanténě

Článek

Volit z auta prostřednictvím drive-in stanovišť bude možné pro osoby v karanténě už ve středu 6. října mezi 8.00 a 17.00 hodin. V tomto případě není třeba nikde nic předem hlásit.

Stanoviště jsou dostupná v každém okrese. Ministerstvo vnitra má na svých webových stránkách interaktivní mapu, kde jsou všechna stanoviště pro volby 2021 vyznačena.

Volby by vyhrálo ANO. Uspěla by i Přísaha, ČSSD znovu mimo

Volby

V pobytových zařízeních typu LDN, sociálních služeb či domovů pro seniory, která budou tou dobou z nařízení krajské hygienické stanice uzavřena, bude možné hlasovat od čtvrtka 7. října mezi 8.00 a 22.00 do pátku 8. října od 8.00 do 18.00 hodin.

Ani v tomto případě se nemusí nic předem hlásit. Krajský úřad do daných zařízení vyšle volební komisi, která je ve vymezené době obejde. Hlasovat mohou i zaměstnanci.

Volba z domova

Volba z domova už se hlásit musí. Objednat příchod komise s přenosnou urnou je třeba do čtvrtka 7. října do 20.00 hodin na telefonním čísle, které zveřejňuje příslušný krajský úřad.

Komise se dostaví buď v pátek 8. října mezi 8.00 a 22.00, nebo v sobotu 9. října mezi 8.00 a 14.00 hodin.

Jak odevzdat hlas v jednotlivých volbách, když jsme v zahraničí

Krajské volby

Voliči, kteří jsou v době voleb v nemocnici, sociálním zařízení, ve vazbě nebo se z jiných závažných důvodů nemohou dostavit do volební místnosti, mohli vy­užít možnosti zápisu do zvláštního seznamu voličů, na jehož základě se vystavuje voličský průkaz.

Seznam jmen dodává nemocnice nebo jiné zařízení na obecní úřad a dané zařízení opět navštíví zvláštní komise s přenosnou urnou. Na základě žádosti se komise dostaví i třeba za nepohyblivou osobou doma.

Termín pro odevzdání seznamů voličů vypršel 1. října, ale stále je možné požádat o vydání voličského průkazu. To může využít každý, kdo se chystá hlasovat mimo své trvalé bydliště.

V takovém případě se může ještě do 6. října do 16.00 hodin dostavit osobně na obecní úřad svého trvalého bydliště a podat žádost o voličský průkaz.

Přednostní hlasy: Jak funguje kroužkování v jednotlivých českých volbách

Volby

S ním pak lze volit v jakémkoliv okrsku po celé ČR nebo ve zvláštním volebním okrsku v zahraničí. Poštou či datovou zprávou bylo možné zažádat o voličský průkaz do 1. října.

Zahraničí vybírá premiéra

Lidé s českým občanstvím, kteří dlouhodobě pobývají v zahraničí, mohou hlasovat na zastupitelských úřadech.

Museli se ale opět předtím nechat zapsat do zvláštního seznamu voličů. Pokud budou chtít volit mimo místo svého zahraničního bydliště, musí mít navíc voličský průkaz. O ten požádají zastupitelství, pod nějž náleží.

Pokud chce v cizině hlasovat český občan, který vyjel pouze na krátkodobou návštěvu, stačí mu voličský průkaz.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Letos budou voliči v zahraničí vybírat z kandidátů pro Ústecký kraj, mezi něž patří i kandidáti na premiéra Ivan Bartoš (piráti) a Andrej Babiš (ANO).

Pro většinu voličů však bude hlasování probíhat standardně během řádných voleb v pátek 8. října od 14.00 do 22.00 hodin a v sobotu 9. října od 8.00 do 14.00 hodin.

Volební lístky i na místě

Hlasovací lístky by měl každý volič najít v poštovní schránce nejpozději 5. října. Pokud ne, může si je vyžádat ve volební místnosti. Volič po příchodu do volební místnosti prokáže svou totožnost pasem nebo občanským průkazem.

Hlasovací lístky: kdy vám přijdou do schránky a co dělat, když je ztratíte?

Volby do Senátu

Pokud volí na voličský průkaz, odevzdá ho komisi. Poté dostane prázdnou obálku a komise mu případně může vyměnit chybějící či poškozené hlasovací lístky.

Jen jeden lístek

Volič musí jít do prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků a tam vložit do obálky jediný lístek: kandidátní listinu vybrané strany.

Na něm může zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u čtyř jmen vyznačit, kterému z kandidátů z jedné kandidátní listiny dává přednost.

Karanténa a volba prezidenta 2023: Covid, speciální opatření a pravidla hlasování

Volby

V případě, že kandidát získá více než pět procent preferenčních hlasů, posouvá se na první místo.

Konečně pořadí na kandidátce pak určuje nejvyšší počet preferenčních hlasů. Jiné písemné úpravy nemají vliv. Obálku pak volič vhodí do volební schránky.

Ministerstvo vnitra letos připravilo 11 návodných videí pro volby, která jsou k dohledání na stránkách resortu nebo na YouTube.

Reklama

Výběr článků

Načítám