Hlavní obsah

Odvážlivec vsadil na PirStan sto tisíc

Volby do Sněmovny jsou doslova za dveřmi a jejich výsledky se tradičně snaží odhadnout i sázkové kanceláře. Zájem o sázení na tuto příležitost je vysoký a bookmakeři se shodují, že favorit je zřejmý. Ještě v květnu přitom byly kurzy vypsány zcela jinak.

Článek

Den před volbami je favoritem na zisk nejvyššího počtu hlasů hnutí ANO, které má kurzy na vítězství ve volbách 1,38:1 (Tipsport) či 1,37:1 (Fortuna).

Následuje koalice Spolu s kurzy 3,45:1 (Tipsport) a 3,40:1 (Fortuna) a Piráti+STAN (16:1 shodně). Kurz na současného favorita se však ještě před několika měsíci pohyboval v jiných hodnotách.

„Nejvyšší kurz na výhru vládního hnutí ANO byl 26. května 2021, a to 4,25:1, důvodem bylo zcela jistě nezvládnuté covidové jaro. Zlom nastal v průběhu léta,“ přemítá vedoucí bookmaker Tipsportu a expert na politické sázky Pavol Boško.

„V té době se přízeň hnutí vrátila k původním hodnotám. Cyklistickou terminologií: ANO se dostalo do úniku, má velký náskok. Na druhou stranu i takový únik občas bývá dostižen,” dodal Boško.

Zhruba sedm procent sázkařů přitom věří, že ANO volby nevyhraje, aktuálně v kurzu 2,76:1 (Tipsport) či 2,80:1 (Fortuna).

Vedle sázky na celkové umístění je před nadcházejícími volbami velmi populární i sázka na příštího předsedu vlády. Nejsilnější pozici drží den před volbami premiér Andrej Babiš (ANO) s kurzem 2:1 u Fortuny.

Následuje ho Petr Fiala (SPOLU) s kurzem 2,85:1. Ivan Bartoš (Piráti+STAN), který byl v létě chvíli dokonce největším favoritem na budoucího premiéra, se propadl na třetí místo s kurzem 7:1.

Hamáček svým blábolem o Luxovi naštval lidovce i vdovu

Parlamentní volby

„Letošním volbám se, co do množství zápletek, asi nemohou rovnat žádné předešlé. A to navzdory tomu, že ANO podle všeho zvítězí a cokoliv jiného by bylo poměrně velkým překvapením. Průzkumy i různé průřezové modely ukazují, že poskládat 101 mandátů nebude žádná legrace,“ říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

„Žádaná nevěsta se tak klidně může stát z SPD, na konci dne mohou rozhodnout strany, které v tuto chvíli balancují na pětiprocentní hranici. Po volbách může být samostatnou kapitolou jednota předvolebních koalic, což v případě patové situace nepochybně bude zajímavá proměnná,” doplnil Hanák.

Půl milionu na ANO, 38 tisíc na SPD

Právě úspěch SPD je další hojně sázenou příležitostí. Jeden ze sázkařů Tipsportu na Slovensku, kde mohou lidé na české volby rovněž sázet, dal na svůj tiket dokonce celkovou výhru SPD ve volbách v kurzu 200:1 s vkladem 1500 eur (38 tisíc korun).

„Pokud by se Okamurova partaj skutečně stala vítězem voleb, vypláceli bychom tomuto klientovi téměř osm milionů korun,“ vypichuje sázkařské perličky letošních voleb Boško.

Unikátní pokus, jak odhadnout výsledky voleb. Zapojte se i vy

Parlamentní volby

U Fortuny evidují nejvyšší vklad půl milionu korun na vítězství hnutí ANO, nejvyšší výhru by pak sázkovka vyplácela, pokud by se vítězem voleb stala koalice Pirátů a STAN.

Odvážný sázkař vsadil v kurzu 6,65:1 sto tisíc korun a dočkal by se pak celkem 665 tisíc korun.

V České republice je u Tipsportu nejvyšší vsazenou částkou 650 tisíc korun na tutovku, umístění do 3. místa pro Spolu a Piráti+STAN v celkovém kurzu 1,02:1.

U Fortuny zatím přijali sázky v celkové výši zhruba 40 milionů korun, dá se ale očekávat, že největší nával přijde až těsně před volbami a v průběhu pátku a soboty.

Volby z auta přitáhly zlomek lidí proti loňsku. Dnes volí krajané v USA

Parlamentní volby

Zatímco před čtyřmi roky byla volební účast pouze necelých 61 procent, letos se dá očekávat vyšší číslo. Roli přitom hraje mnoho faktorů.

„Vyšší účasti nahrává poměrně napjatá situace ve společnosti. Na druhou stranu stále žijeme v covidové době, důležité bude tradičně i počasí. V říjnu vrcholí zahrádkářská sezona, zazimovávají se chalupy. V tuto chvíli předpovědi mluví o polojasnu a patnácti stupních, což by účasti zrovna neprospělo,” přemítá Hanák.

Letošní volby jsou specifické v tom, že některým tradičním stranám hrozí konec ve Sněmovně. Tomu se u sázkařů vzpírají komunisté – třetí nejsázenější příležitostí co do počtu tiketů je volební zisk KSČM přesahující pět procent.

Chybu jsem udělal, stála desítky tisíc. Bookmaker o práci snů všech sázkařů

Podcasty a pořady

Naopak ČSSD, o které se také hodně mluví v souvislosti s překročením pětiprocentní hranice, podle sázkařů zůstane před branami dolní parlamentní komory.

A zajímavostí je opravdu velký zájem o sázky na Volný blok. Sázkaři tipují, že překoná hranici pět procent hlasů potřebnou pro vstup do sněmovny v kurzu 9:1 (shodně Tipsport i Fortuna).

Volební místnosti se otevřou v pátek 8. října ve 14 hodin, svůj hlas mohou lidé odevzdat první den do 22 hodin. V sobotu pak budou volby probíhat od 8 do 14 hodin.

Anketa

Sázíte na politické události?
Ano
8,6 %
Ne
91,4 %
Celkem hlasovalo 5823 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám