Hlavní obsah

Hamáček svým blábolem o Luxovi naštval lidovce i vdovu

– Praha

Ministr vnitra a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček v závěrečném slovu ve středeční debatě na České televizi prohlásil, že bývalý zesnulý šéf lidovců Josef Lux by v těchto volbách hodil hlas ČSSD. Lidovci po ministrovi za slova žádají omluvu. Ohradila se i vdova po Luxovi.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Josef Lux

Článek

„Obracím se na voliče KDU-ČSL. Koalice Spolu vás nereprezentuje, hlas pro Spolu znamená hlas pro ODS. Jsem přesvědčen, že kdyby v této situaci volil Josef Lux, zvolil by sociální demokracii,” zakončil středeční debatu dopředu připraveným projevem Hamáček.

Do Sněmovny se dostaneme, máme potenciál 10 procent, ujišťoval prezidenta Hamáček

Domácí

Lidovci proti jeho slovům ostře vystoupili. Podle Marka Výborného (KDU-ČSL) se ohradila i vdova po Luxovi.

„Josef Lux by ČSSD nikdy nevolil. Teď mi volala velmi rozhořčená Věra Luxová. Hamáček lže a vymýšlí si. Jménem Věry Luxové se proti jeho výroku rázně ohrazuji a žádám o jeho omluvu. Josef Lux jako ideový otec čtyřkoalice by jistě podpořil projekt Spolu koalice,” napsal na Twitter.

Podobně se vyjádřil i šéf strany Marian Jurečka. „To, co jsi dnes použil, Honzo, v debatě za argumentaci, je hodně za hranou férové diskuse! Omluva by byla, myslím, na místě,” uvedl.

Spolu s tím sdílel i e-mail od manželky Luxe, ve kterém se od Hamáčkových slov distancuje. „Já i moje rodina podporujeme Spolu a vyzýváme všechny lidovce k volbě koalice Spolu,” stojí v něm.

Lux byl předsedou lidovců od roku 1990 až do roku 1998. Byl také ministrem a místopředsedou vlád Václava Klause a Josefa Tošovského. V roce 1998 kvůli těžké nemoci z pozice předsedy strany odstoupil. O rok později zemřel.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám