Hlavní obsah

Koalice Spolu se dostala před Piráty a STAN

Novinky, alt

Koalice Pirátů a STAN se ve volebním modelu agentury Median propadla až na třetí místo. První je hnutí ANO s 26 procenty, druhá koalice Spolu s 21,5 procenta.

Článek

Piráti a STAN by podle modelu měli 20 procent. V porovnání s červnovým průzkumem ztratili 1,5 procentního bodu, Spolu naopak o tuto hodnotu posílila.

„Hnutí ANO s 26 % má stejnou podporu jako v červnu a obhájilo tak pozici lídra. Jeho podpora je nejsilnější mezi lidmi se středoškolským vzděláním bez maturity anebo nižším a také mezi lidmi nad 55 let,“ uvedl Median.

Do Sněmovny by se dále dostala SPD se sedmi procenty. Podle Medianu podpora hnutí klesá, na jaře přesahovala 10 procent.

ANO posiluje a vyhrálo by volby. Šlachta před komunisty i ČSSD

Parlamentní volby

Hnutí Přísaha by získalo 6,5 procenta a KSČM šest procent. Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny by skončila ČSSD se 4,5 procenta hlasů.

Kterou stranu volit, je si podle průzkumu jisto jen 47 procent lidí. Asi třetina lidí ví, že k volbám půjde, ale zatím si nejsou jisti, komu hlas hodí. „Podpora stran se tak může dynamicky měnit. Vzhledem k nezakotvenosti voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo pěti procent by se nyní reálně dostala do Poslanecké sněmovny,“ uvedl Median.

Foto: Novinky

Volební model v červenci 2021 podle agentury MEDIAN

Reklama

Výběr článků

Načítám