Hlavní obsah

Zkušební orbitální let rakety Starship proběhne na začátku příštího roku, plánuje SpaceX

Washington

První testovací orbitální let rakety Starship, kterou vyvíjí společnost SpaceX pro lety na Měsíc a Mars, se pravděpodobně uskuteční začátkem příštího roku. Tento týden to podle serveru Space.com řekl zakladatel a majitel firmy Elon Musk během zasedání institucí Národních akademií věd, inženýrství a medicíny, což je kolektivní vědecká akademie Spojených států.

Foto: Twitter SpaceX

Snímek z listopadového statického testu motorů rakety Starship SN20

Článek

„SpaceX počítá s prvním orbitálním letem v lednu nebo v únoru, pokud vše půjde podle plánu,“ sdělil Musk. Po tomto důležitém kroku by podle něj mohly v ideálním případě brzy následovat další lety.

„Máme v úmyslu uskutečnit, doufejme, desítku startů příští rok. Možná víc,“ poznamenal šéf společnosti, jejíž rakety Falcon 9 a lodě Dragon se už úspěšně zapojily do dopravy nákladů i lidských posádek na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Muskova firma vypustila na orbitu dalších 53 satelitů pro síť Starlink

Věda a školy

Starship je druhým stupněm vyvíjeného raketového dopravního systému, který bude podle SpaceX schopný do vesmíru přepravovat více než sto tun nákladu najednou či až sto lidí při výpravách do hlubokého vesmíru.

Doplňování paliva v kosmu raketě umožní transportovat posádky či velký náklad na Měsíc a na Mars.

První (nosný) stupeň systému, který společnost pojmenovala Super Heavy, bude vybaven 35 motory Raptor. Starship bude mít motorů šest a bude schopen letů nezávisle na prvním stupni.

Super Heavy má být stejně jako Starship opakovaně použitelný, což výrazně sníží náklady na vesmírné výpravy. Oba spojené stupně s průměrem devíti metrů dosáhnou výšky 120 metrů.

První lety se nezdařily

SpaceX zahájila zkušební lety prototypů Starshipu ze své „hvězdné základny“ u Boca Chica na jihu Texasu loni 9. prosince. Při těchto testech ale prototypy vybavené třemi raptory dosáhly maximální výšky „jen“ 10 kilometrů.

Prototyp rakety Starship má za sebou první úspěšný výškový let

Amerika

Navíc před prvním úspěšným výškovým letem, ke kterému došlo až letos v květnu, se pokusy příliš nedařily. Tyto úplně první zkušební lety totiž skončily výbuchem před, během nebo krátce po dosednutí v jihovýchodním cípu Texasu nedaleko města Brownsville.

Trosky všude. Muskově firmě nevyšel ani čtvrtý výškový test prototypu rakety Starship

Věda a školy

Nadcházející orbitální testovací let bude zahrnovat prototyp Starshipu s označením SN20, který má mít plný počet šesti raptorů, a prototyp rakety Super Heavy s označením Booster 4. Nosič Booster 4 se má krátce po startu spustit do Mexického zálivu, SN20 udělá jeden oblet Země a sestoupí do Tichého oceánu poblíž havajského ostrova Kauai.

Podle Muska nelze očekávat, že první zkušební let bude perfektní. „S tímto prvním startem je spojeno velké riziko. Takže bych neřekl, že to bude pravděpodobně úspěšné, ale myslím, že uděláme velký pokrok,“ prohlásil.

Minulý týden každopádně došlo u prototypu Starship SN20 ke zdárnému statickému zážehu všech jeho šesti motorů.

SpaceX už má pro Starship zákazníky. Např. japonský miliardář Jusaku Maezawa si zarezervoval místo pro let kolem Měsíce s plánovaným startem v roce 2023.

Začátkem letošního roku navíc americký vesmírný úřad NASA vybral Starship jako počáteční přistávací systém lidských posádek v rámci programu Artemis. Cílem tohoto programu je vytvořit udržitelnou přítomnost lidí na Měsíci i kolem tohoto našeho přirozeného souputníka do konce tohoto desetiletí.

Odklad návratu na Měsíc

NASA ale zároveň návrat lidí na Měsíc oddaluje - astronauty tam nakonec vyšle nejdříve až v roce 2025. Nejméně o rok se tak posouvá termín lunární mise s lidskou posádkou oproti cíli, který stanovila administrativa předchozího prezidenta USA Donalda Trumpa, informovaly nedávno agentury Reuters a AP.

NASA oddaluje návrat lidí na Měsíc. Astronauty tam vyšle nejdříve v roce 2025

Věda a školy

Jako hlavní důvod pro zdržení zmínil šéf NASA Bill Nelson sedmiměsíční soudní spor, který bránil komunikaci mezi NASA a firmou SpaceX ohledně práce na lunárním modulu. Rozhodnutí kosmické agentury uzavřít smlouvu v hodnotě 2,9 miliardy dolarů (62,6 miliardy Kč) výhradně se SpaceX soudně napadla konkurenční firma Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose.

NASA nicméně stále počítá, že příští rok v únoru dojde k prvnímu testovacímu letu její měsíční rakety Space Launch System (SLS) s kapslí Orion. Avšak zatím bez posádky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám