Hlavní obsah

Prototyp rakety Starship má za sebou první úspěšný výškový let

Alex Švamberk, Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brownsville

Prototyp rakety Starship společnosti SpaceX Elona Muska po čtyřech předchozích neúspěších zvládl první testovací let včetně dosednutí, informovala ve čtvrtek agentura AP. Tato raketa by měla v budoucnu mimo jiné dopravovat lidi na Měsíc a Mars.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prototyp rakety Starship má za sebou první úspěšný výškový letVideo: Reuters

 
Článek

Předchozí zkušební lety skončily výbuchem před, během nebo krátce po dosednutí v jihovýchodním cípu Texasu nedaleko města Brownsville. Tentokrát ovšem vylepšená verze rakety ve tvaru náboje vyletěla z vývojového a testovacího areálu firmy SpaceX v Boca Chica do výšky více než 10 kilometrů nad Mexický záliv, pak se otočila a klesala nejprve v horizontální poloze a přesně před dosednutím se dostala do vertikální polohy.

„Starship přistála!”, oznámil komentátor testovacího letu.

Úplně bez problémů však test nebyl. Po přistání začalo u rakety hořet, ale malý požár se podařilo rychle uhasit a raketa s označením SN15 po šestiminutovém letu zůstala stát. Podle Muska bylo přistání „předpisové”.

 Upravený prototyp

Patnáctý prototyp rakety je první, který nebyl zničen poté, co dosáhl velké výšky, uvedla stanice CNBC. Samotný let měl podobnou podobu jako u prototypů SN8, SN9, SN 10 a SN11. Ty všechny úspěšně odstartovaly, ale návrat úspěšný nebyl. První dva byly zničeny při nárazu na zem ,SN10 explodoval po přistání a SN11 selhal těsně před přistáním.

Trosky všude. Muskově firmě nevyšel ani čtvrtý výškový test prototypu rakety Starship

Věda a školy

SpaceX uvedla, že SN15 má „vylepšenou strukturu, avioniku i software“, ve srovnání s předchozími prototypy. Upraveno bylo i řízení motoru Raptor. Starty SN15 a dalších dvou prototypů povolil minulý týden americký Federální úřad pro letectví (FAA) poté, co firma provedla změny v programu po havárii SN11.

Krásné přistání, zaznělo po dosednutí rakety Starship. Následoval výbuch

Amerika

Prototypy rakety Starship připomínající dělostřelecký náboj jsou vysoké 45 metrů a pohání je tři motory Raptor.

Rakety Starship by měly v budoucnosti dopravovat náklady na Měsíc a dokonce podniknout let na Mars.

V půlce dubna NASA rozhodla přidělit společnosti SpaceX 2,9 tři miliardy dolarů na vývoj rakety Starship pro dopravu amerických astronautů na Měsíc v rámci mise Artemis. Peníze však firma zatím nedostala kvůli námitkám konkurenčních firem Blue Origin a Dynetics, které prošetřuj Všeobecný úřad pro kontrolu rozpočtu (GAO) a práce na finalizaci smlouvy se SpaceX byly 30. dubna zastaveny, než se námitky prošetří.

Reklama

Výběr článků

Načítám