Hlavní obsah

Zásobovací loď Dragon zakotvila na ISS. Přivezla i vánoční dárky a krocana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odletěla v úterý k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) zásobovací loď Dragon od společnosti SpaceX. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Na orbitálním komplexu kapsle přistála ve středu, na palubě nesla skoro tři tuny vybavení pro výzkum, stejně tak potraviny a vánoční dárky.

BEZ KOMENTÁŘE: Start zásobovací lodě Dragon k ISSVideo: NASA TV, AP

 
Článek

Raketa SpaceX Falcon 9 odstartovala se zásobovací lodí Cargo Dragon v úterý v 11:07 našeho času.

Připojení nákladní kosmické lodi Dragon2 SpX-24 ke staničnímu modulu Harmony bylo plánováno na středečních 10:30 SEČ, nakonec k tomu ale došlo již v 9:41.

ISS by mohla fungovat až do roku 2030

Věda a školy

„Na ISS loď dopravila 2989 kilogramů nákladu. U ISS zůstane do konce ledna 2022,“ shrnul odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Programový manažer misí na stanici, Joel Montalbano z NASA, nechtěl prozradit, co přesně posádka dostane.

„O nějaké dárky však půjde. Také na štědrovečerní večeři jsme připravili nějaká speciální jídla, např. krocana, ryby, mořské plody i ovocný koláč,“ zmínil před startem podle portálu Space.com.

Co se týká zařízení pro vědecké experimenty, Dragon na orbitální laboratoř dopravil přenosnou biotiskárnu, která využívá kožní buňky pacienta k výrobě náplasti, jež má urychlit hojení ran. Dále monoklonální protilátku pembrolizumab pro pokusy, které mají přispět ke zlepšení léčby rakoviny, či vybavení pro pěstování rostlin v mikrogravitaci.

Na ISS jsou aktuálně astronauti NASA Raja Chari, Thomas Marshburn, Kayla Barronová a Mark Vande Hei, ruští kosmonauti Anton Škaplerov a Pjotr Dubrov a Němec Matthias Maurer z Evropské kosmické agentury (ESA).

Přistání číslo 100

Za připomenutí stojí, že pro SpaceX to nyní byl v letošním roce už 31. start rakety a 24. zásobovací mise pro NASA.

Japonský miliardář se po 12 dnech na ISS vrátil na Zemi

Věda a školy

Zhruba osm minut po startu se navíc první stupeň Falconu 9 vrátil na Zemi a hladce přistál na jedné z přistávacích plošin SpaceX v Atlantiku, informovala agentura AP. Podle Space.com tím firma podnikatele a miliardáře Elona Muska zvládla „na jedničku“ své 100. přistání rakety.

Reklama

Související články

Astronauti vyměnili u ISS nefunkční anténu

Astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Marshburn a Kayla Barronová ve čtvrtek vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS)...

Výběr článků

Načítám