Hlavní obsah

SpaceX vyslala na oběžnou dráhu dalších 48 satelitů pro síť Starlink

Z floridského mysu Canaveral vynesla v noci na pátek raketa Falcon 9 do vesmíru tentokrát 48 satelitů pro síť Starlink, kterou buduje společnost SpaceX k umožnění přístupu na internet odkudkoli na Zemi. První stupeň rakety úspěšně přistál na plovoucí plošině SpaceX v Atlantském oceánu.

Foto: Profimedia.cz

Start rakety Falcon 9 s novou várkou družic Starlink

Článek

Podle serveru Spaceflight Now stouplo s těmito 48 aparáty celkové množství funkčních družic Starlink vypuštěných od května 2019 na 1892. Tento počet nezahrnuje satelity, které selhaly nebo které společnost SpaceX z oběžné dráhy už stáhla.

Hlavním cílem projektu Starlink je dostupnější vysokorychlostní přístup k internetu po celém světě, zejména ve venkovských a odlehlých oblastech.

Muskova firma vypustila na orbitu dalších 53 satelitů pro síť Starlink

Věda a školy

Společnost vizionáře Elona Muska původně počítala s 1440 satelity, ale již získala souhlas pro 12 tisíc aparátů. A dokonce uvažuje o pozdějším rozšíření sítě využívající až 30 tisíc družic.

Nové satelity pro snímkování Země

Falcon 9, jehož první stupeň nyní vykonal svůj devátý let s úspěšným návratem, vynesl vedle družic Starlink na oběžnou dráhu ještě dva malé aparáty pro budovanou soustavu satelitů společnosti BlackSky.

Jde o systém, který bude pořizovat pro komerční a vládní klienty snímky cílů na Zemi s vysokým rozlišením.

Rakety Falcon 9 letos už s nákladem vzlétly posedmadvacáté. Jde o roční rekord společnosti, který by se během prosince měl ještě zvýšit na 30.

Do konce roku jsou totiž naplánovány ještě tři další lety, z nichž posledním bude 21. prosince přeprava nákladu pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) lodí Dragon.

Čeští astronomové se bouří kvůli situaci na orbitě

Věda a školy

Reklama

Související články

Crew Dragon dorazila na ISS, let trval 21 hodin

Loď Crew Dragion společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty na palubě se v pátek brzy ráno připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta z Kennedyho...

Výběr článků

Načítám