Hlavní obsah

Zápřah SŠ: souběh maturit i přijímaček

Právo, Jiří Mach

Střední školy už mají za sebou státní maturity, které se konaly tento týden. Chystají se na jejich školní část a do toho organizují státní přijímací zkoušky z češtiny a matematiky, jež vypuknou již v pondělí. Na některých středních školách probíhají navíc tento týden i talentové zkoušky nebo testy, které si SŠ připravily samy.

Foto: Pavel Orholz, Právo

V pondělí začaly písemné maturity. Záběry z českobudějovického gymnázia

Článek

„Zatím je to v mezích zvládnutí, zatím to jde. Snad nikdo neonemocní,“ řekla Právu ředitelka pražského Gymnázia Jana Keplera Ivana Landsingerová.

Letos je to opravdu hustý. Zvládnout to musíme
Ivan Smolka, ředitel

Po státních maturitách do její školy od pátku docházejí uchazeči o čtyřleté i osmileté studium, které čeká školní test obecných studijních předpokladů. V pondělí a úterý přijdou zase na státní přijímačky. Přitom se na zmíněnou školu hlásí 400 uchazečů a přijímá se 30 na osmileté obory a 90 na čtyřleté. Od středy příštího týdne do 16. června budou ústní maturity.

Školy, které mají speciální požadavky, navzdory velké zátěži nelitují. „Naše testy jsou jiné než ty znalostní ve státní zkoušce. U státních testů se nám taky často stává, že na hranici přijetí/nepřijetí máme třeba deset žáků,“ řekla Landsingerová. Rozhoduje pak vlastní test školy.

Odvolání se u letošních přijímaček na SŠ ruší. Druhé kolo bude

Věda a školy

Přetlak mají každoročně i na vyhlášeném pražském waldorfském lyceu, kam se hlásí 114 uchazečů a šanci má 30. Od středy se zde střídají uchazeči u čtvrthodinových pohovorů. Učitelé se jim budou věnovat do konce týdne.

„Je to náročné, ale co nám zbývá? Letos je to opravdu hustý. Zvládnout to musíme,“ řekl Právu ředitel školy Ivan Smolka. Ale zjednodušovat přijímačky by nechtěl. „Nechceme studenty vybírat jen na základě nějakého státního testu. My to potřebujeme posoudit trochu komplexněji,“ dodal.

Chybějí kantoři

Maturanti se na svou zkoušku směli s kantory připravovat přímo v lavicích od poloviny května. Resort školství umožnil SŠ zvát od 8. června dobrovolně do tříd i studenty ostatních ročníků. Mnohým školám však chybějí kantoři, kteří jsou vytíženi distanční výukou těch, kteří zůstávají doma.

Maturanti se na koronavirus nevymlouvali

Věda a školy

„Záleží na jednotlivých vy­učujících, jaký mají prostor. Studenti mohou přijít na přezkoušení, dodatečné zkoušky. Není asi možné, že by sem přišli na šest hodin a učili se. I za normálních okolností vyhlašujeme v době přijímaček studijní volno,“ dodala ředitelka Landsingerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám