Hlavní obsah

Základem byla chladnokrevnost, hodnotí Hague a Ovčinin nehodu Sojuzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami (USA)/Moskva

Američan Nick Hague a Rus Alexej Ovčinin, kteří minulý týden prožili dramatické chvíle při havárii rakety Sojuz, v úterý nezávisle na sobě promluvili o svých zážitcích při půlhodinovém nouzovém přistání. Konstatovali, že nejdůležitější byla v kritických chvílích chladnokrevnost. Panice prý nepodlehli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry na astronauty těsně po dopaduVideo: AP

 
Článek

Při startu Sojuzu MS-10 selhala nosná raketa a návratový modul s Haguem a Ovčininem po letu po balistické dráze přistál v Kazachstánu. Nikdo z nich nebyl zraněn. [celá zpráva]

Za nehodu může podle předběžného šetření zřejmě nedostatečná předletová kontrola, vyloučena podle ruských vyšetřovatelů není ani sabotáž. [celá zpráva]

Představte si, že vám na hrudi leží kus betonu sedmkrát těžší, než je vaše vlastní váha.
Alexej Ovčinin

Incident vyšetřuje komise ruské kosmické agentury Roskosmos. Šéf agentury Dmitrij Rogozin ujistil, že zástupci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a Evropské vesmírné agentury (ESA) budou s výsledky šetření seznámeni. NASA a ESA se podílejí na projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), k níž měl Sojuz zamířit. Lety těchto raket byly až do odvolání zastaveny.

„Zašklebili jsme se na sebe“

Jak celou situaci posádka vnímala? „Komunikace se během dramatického návratu odbývala v ruštině,“ řekl v americkém vesmírném středisku na floridském mysu Canaveral americký astronaut Hague.

Po přistání se prý oba členové posádky na sebe „zašklebili“, potřásli si rukou a zažertovali o svém krátkém letu. Smysl pro ironii prokázali i při komunikaci s velitelstvím. „Dvě minuty čtyřicet pět sekund. Havárie nosiče. To jsme rychle doletěli,” hlásil totiž kosmonaut Ovčinin do vysílačky krátce po přerušení letu. [celá zpráva]

Foto: NASA/Victor Zelentsov

Alexej Ovčinin (vlevo) a Nick Hague na kosmodromu Bajkonur

„Raději bych byl na oběžné dráže a připravoval se na práci v otevřeném kosmu. Jsem ale vděčný, že jsem přežil,“ prohlásil nyní Hague.

Havarijní stav zaznamenali díky palubní nouzové signalizaci. „Pracovali jsme dle stanovených regulí, většinu obstaraly automaty, my jsme je kontrolovali,“ uvedl Ovčinin v rozhovoru pro ruskou televizi Rossija 24. Během přistání prý nepanikařili, na to navíc ani nebyl čas.

Ne až tak extrémní přetížení jako při výcviku

Při letu byli Ovčinin a Hague vystaveni silnému přetížení. „Představte si, že vám na hrudi leží kus betonu sedmkrát těžší, než je vaše vlastní váha,“ popsal přistání Ovčinin. Dodal však, že při výcviku absolvují všichni kosmonauti zátěž ještě větší.

Záznam: Odlet astronautů na Mezinárodní vesmírnou staniciVideo: NASA

Navzdory nebezpečné havárii ruský kosmonaut neopomněl pochválit kvality tamních raket. „Znovu jsme se přesvědčili o spolehlivosti naší kosmické techniky. Když je zapotřebí, zafunguje,“ shrnul napínavé okamžiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám