Hlavní obsah

Za zkázou Sojuzu může být sabotáž, píší v Rusku

Moskva

Rusové naznačují, že havárii rakety Sojuz, mířící s dvoučlennou posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), mohla způsobit sabotáž. S odvoláním na nejmenovaný zdroj to napsala agentura RIA Novosti. S obdobným obviněním přišli Rusové nedávno také poté, co se ukázalo, že v plášti ISS jsou trhliny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry na astronauty těsně po dopaduVideo: AP

 
Článek

„Vyšetřovací komise nevylučuje ani to, že havárii mohla způsobit sabotáž,” napsala agentura bez dalších podrobností. Život kosmonautů zachránil jen včasně a spolehlivě fungující záchranný systém, uvedla.

Při čtvrtečním startu selhala nosná raketa Sojuz-FG a návratový modul s Američanem Nickem Haguem a Rusem Alexejem Ovčininem přistál v Kazachstánu. Nikdo z nich nebyl zraněn. [celá zpráva]

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Nevydařený start lodi Sojuz MS-10

Za nehodu může podle RIA Novosti zřejmě nedostatečná předletová kontrola. Pokud kontrola proběhla řádně a závadu zjistit nedokázala, je třeba její postupy změnit.

Záznam: Odlet astronautů na Mezinárodní vesmírnou staniciVideo: NASA

Havárii Sojuzu vyšetřuje komise ruské kosmické agentury Roskosmos. Šéf agentury Dmitrij Rogozin ujistil, že zástupci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a Evropské vesmírné agentury (ESA) budou s veškerými výsledky šetření seznámeny. NASA a ESA se podílejí na projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), k níž měl havarovaný Sojuz zamířit. Lety těchto raket byly až do odvolání zastaveny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti Hague a Ovčinin byli po nouzovém přistání převezeni do nemocniceVideo: Reuters

Agentura Interfax s odkazem na zdroje na raketové střelnici Bajkonur napsala, že systémy řízení použité při výrobě raket Sojuz jsou ukrajinské výroby. Konstrukční i výrobní provozy se podle ní nacházejí v Charkově.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Raketa Sojuz MS-10 po startu.

V případě defektu pláště ISS Rusové rovněž zmiňovali cizí zavinění. „Pracujeme se všemi teoriemi. Ta s nárazem mikrometeoritu byla vyvrácena, protože trup lodi byl evidentně poškozen zevnitř. Pak to začalo být podezřelé. Snímek zveřejněný a za podivných okolností stažený NASA prokazuje, že jde o dílo lidské ruky – na povrchu jsou stopy po vrtání,“ prohlásil v září šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám