Hlavní obsah

Žádný problém s respirátory při výuce není, hlásí vysoké školy po zpřísnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké školy nemají problémy s povinným nošením respirátorů, které od pondělí schválila vláda ve výuce nad 50 lidí. Vyplývá to z vyjádření zástupců VŠ. Kupříkladu Univerzita Karlova (UK) vyzvala studenty a vyučující, aby si nos a ústa zakrývali i při menším počtu lidí v malých učebnách.

Foto: Archiv UK

Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy

Článek

Dosud měli vysokoškoláci podle vládních nařízení povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorech v případě, že nebyli usazeni. Nyní vláda povinnost rozšířila na všechny účastníky přednášek nad 50 lidí.

Některé vysoké školy, jako např. Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze, České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze nebo Masarykova univerzita (MU) v Brně, si ale povinnost nošení respirátorů nastavily samy ještě před rozhodnutím vlády.

Zástupci VŠ povinnost nosit respirátory chápou, v řadě z nich to už platí

Věda a školy

Jejich mluvčí již minulý týden uvedli, že problémy s tím nejsou.

Zima: Cestou ven je očkování, chci poděkovat studentům

Univerzita Karlova, kde byly respirátory při výuce dosud dobrovolné, podle končícího rektora Zimy (v čele UK ho vystřídá lékařka a dosavadní prorektorka Milena Králíčková – pozn. red.) apelovala na nošení respirátorů i při menším počtu než 50 lidí, a to zejména v malých prostorech. Rektor neočekává, že by to někde působilo potíže, pokud se zohlední okolnosti při výuce.

Karlovu univerzitu povede lékařka Králíčková. Bude první rektorkou UK v historii

Domácí

„Pokud by byl opět nějaký lockdown, tak to považujeme za velmi špatné řešení, které problém nevyřeší,“ řekl Zima. Poukázal na to, že v některých zemích byly dlouhé uzávěry společnosti a efekt to podle něj mělo malý.

„Naší snahou spolu se studenty je samozřejmě maximální dodržování opatření, která jsou, a propagace očkování,“ uvedl. „Chci poděkovat studentům, kterých je asi 85 procent naočkovaných, protože to je ta cesta od toho,“ dodal s tím, že nečeká, že by krizový štáb školy v nejbližší době rozhodoval o dalších zásadních opatřeních.

Druhé kolo testů ve školách odhalilo 3423 pozitivních. Většinou není jasné, kde se nakazili

Domácí

Žádné informace o tom, že by s respirátory při výuce byly problémy, nemá ani mluvčí pražské Vysoké školy ekonomické (VŠE) Martina Mlynářová. VŠE také dosud povinnost nošení respirátorů při výuce neměla, studenti na ně ale podle mluvčí byli zvyklí už z chodeb nebo menzy. Doplnila, že podle ankety mezi 63 procenty posluchačů VŠE je naočkováno kolem čtyř pětin studentů a další asi čtyři procenta o vakcinaci uvažují.

Celkově očkování v ČR podstoupilo nebo se k němu registrovalo necelých 70 procent lidí starších 12 let. Pro mladší zatím vakcína není.

Ředitelé škol o plošných testech pochybují

Koronavirus

Nové a přísnější opatření nic nezměnilo ani pro studenty Mendelovy univerzity (MENDELU) v Brně, Univerzity Palackého (UP) v Olomouci či Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně.

Na České zemědělské univerzitě (ČZU) v Praze zase využívají tzv. hybridní formu výuky, která umožňuje kombinovat prezenční a online výuku.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám