Hlavní obsah

Druhé kolo testů ve školách odhalilo 3423 pozitivních. Většinou není jasné, kde se nakazili

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé kolo plošného testování ve školách, které se uskutečnilo v pondělí 8. listopadu, odhalilo celkem 3423 nakažených covidem-19. Na základních školách vyšly testy pozitivně u 2716 testovaných, na středních u 707.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Druhé etapy testování se zúčastnilo 2054 základních a 606 středních a vyšších odborných škol v Praze a 31 dalších okresech. O výsledcích v úterý informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Potvrzeno: Covidové zavírání škol je k ničemu

Koronavirus

„Již nyní můžeme říct, že jednou z příčin šíření onemocnění u dětí a studentů jsou kontakty ve školách, které byly odhaleny přibližně u 43-48 % zachycených případů, a následně u 50-55 % případů zdroj nákazy není zcela jasný, ale může se například jednat o zájmové nebo volnočasové aktivity,” uvedla hlavní česká hygienička Pavla Svrčinová.

Nejvíce pozitivních případů v přepočtu na 100 tisíc připadlo na základní školy v okresech Olomouc, Šumperk a Strakonice. Nejnižší čísla naopak vyšla v Praze, v okrese Louny a České Budějovice.

U středních škol pak nejvíce pozitivních testů vykázaly okresy Vyškov, Přerov a Český Krumlov. Nejméně okres Domažlice. Existují ale také okresy, kde testování neodhalilo jediný případ nákazy mezi žáky a studenty, jde o Prahu-západ a Rokycany.

První etapa, uskutečněná 1. listopadu, ukázala 699 případů. Další, tedy třetí etapa testování, do níž spadá celkem 22 okresů, začala v pondělí 15. listopadu. Plošné testování všech škol je naplánováno na týden od 22. do 29. listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám