Hlavní obsah

Budoucí rektor Mendelovy univerzity předložil vysvětlení ke sporným článkům, případ posoudí komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nově zvolený rektor Mendelovy univerzity (MENDELU) v Brně čelí podezření ze záměrných úprav obrazových dat ve vědeckých publikacích. Od končící rektorky Danuše Nerudové dostal tři týdny na vysvětlení nejasností a doložení, že on či jeho kolegové nepodváděli. Zprávu od něj nyní obdržela a předá ji etické komisi, jejíž závěry dostane akademický senát. Vojtěch Adam úmyslné zkreslování vylučuje – sdělil, že údajná „procesní pochybení“ s kolegy opravují.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nově zvolený rektor Mendelovy univerzity Vojtěch Adam

Článek

V etické komisi jsou čeští i zahraniční odborníci z renomovaných výzkumných pracovišť se zaměřením na vědeckou oblast, které se dané práce týkají.

„Komise byla speciálně ustavena k tomu, aby vyšetřila, co se stalo. Na prvním jednání se sejde v nejbližších dnech,“ zmínila rektorka a ekonomka Nerudová.

Oprava „sporných obrázků“

„Předložil jsem detailně zpracované podklady, které potvrzují mé dřívější stanovisko, že nedocházelo k úmyslnému zkreslování dat, ale k procesním pochybením, která nemají žádný vliv na hlavní závěry všech našich publikovaných prací,“ uvedl Adam.

Kdo míří do prezidentských voleb? Babiše může ohrozit kandidát SPOLU a PirSTAN

Prezidentské volby

Ve většině případů autorské týmy nalezly původní data, na jejichž základě se postupně v publikovaných článcích opravují sporné obrázky.

„Jsem v kontaktu s redakcemi vědeckých časopisů, kde byly články publikovány. Během tří týdnů se podařilo vysvětlit dvě zjištění bez nutnosti dalších oprav a ve dvou případech už dokonce redakce vydala rozhodnutí o akceptaci oprav, což považuji za úspěch,“ poznamenal.

Deník N v říjnu napsal, že budoucí rektor čelí podezření ze záměrných úprav obrazových dat v článcích zveřejňovaných v rámci výzkumné skupiny v brněnském centru CEITEC Vysokého učení technického (VUT), kterou vede.

Okamžitě tu nechutnou kampaň zastavte, píše rektor ČVUT Vojtěchovi

Domácí

Na nesrovnalosti v článcích upozornili na internetu a sociálních sítích další výzkumníci z Česka i zahraničí – jde např. o publikace na webu PubPeer. Některé obrázky z experimentů se tam jeden druhému nápadně podobají, jen jsou prý různě otočené či mírně upravené.

„Rád bych dodal, že webové stránky typu PubPeer dnes obsahují vyšší stovky tisíc článků včetně těch od renomovaných vědců světového formátu a že mají primárně sloužit k tomu, aby se chyby našly a opravily, na čemž nyní usilovně pracujeme,“ zdůraznil Adam.

Upozornění od spolku Věda žije

Podrobněji na další možné nesrovnalosti před volbou nového vedení MENDELU poukázal i spolek Věda žije, který se snaží upozorňovat na případné neetické chování vědců.

Favoritka na rektorku UK řeší před volbou kaňku s pochybnými publikacemi

Věda a školy

Ten – rovněž před volbou – upozornil i na možné pochybné publikace (resp. odborné články vydané potenciálně „predátorským“ nakladatelstvím v „odpadním“ časopise) také u nově zvolené rektorky pražské Univerzity Karlovy (UK), lékařky a dosavadní prorektorky UK Mileny Králíčkové. Rozhodla se sice, že dané texty stáhne, avšak není si vědoma žádného pochybení.

Tzv. odpadní časopisy se tváří jako vědecké, avšak nezřídka jen poskytují placený prostor pro nejrůznější publikace, které neprocházejí řádnou oponenturou.

Karlovu univerzitu povede lékařka Králíčková. Bude první rektorkou UK v historii

Domácí

U Vojtěcha Adama se spolek Věda žije zaměřil kromě zmíněných sporných obrázků i na publikační kvantitu.

„Na svém profilu (...) udává 888 publikačních výstupů. Dohledatelných je 740 výstupů typu J (recenzovaný odborný článek) za 17 let kariéry. To je pozoruhodná bilance jednoho článku každých osm dní. U všech je veden jako člen rozsáhlejšího autorského kolektivu, nejčastěji spadajícího pod Mendelovu univerzitu, VUT nebo Masarykovu univerzitu v Brně. Výstupů typu Jimp (původní/přehledový článek v periodiku databáze Web of Science) je z toho 200 v rozmezí osmi let. Celkem lze dohledat 1270 výstupů za 20 let. To dělá jeden výstup každých pět dní. Je vskutku těžko představitelné, že by se na všech prof. Adam významně podílel,“ shrnul místopředseda spolku, fyzik Michael Komm.

„Klíčovým aspektem důvěryhodnosti vědy je vždy kvalitní recenzní řízení a ověřování poznatků. Masivní nadprodukci vědeckých výstupů, zejména v časopisech s nekvalitním recenzním řízením, proto považujeme za zásadní ohrožení způsobu, jakým jsou vědecké výsledky prezentovány. Taková nežádoucí aktivita ohrožuje pověst celé vědecké obce, je však prohřeškem i proti etickému kodexu jednotlivých vědeckých pracovišť,“ dodal.

Novým rektorem VUT bude Ladislav Janíček

Věda a školy

Na první pohled se podle Komma zdá, že se jedná o „ukázkový příklad predátorské adaptace na bývalý systém hodnocení vědy, tzv. kafemlejnek. Ten kromě vědecké kvality bonifikoval i vědeckou kvantitu, za kterou odměňoval nejen afiliovanou instituci, ale i samotné autory.“

Chemik Adam by se každopádně měl do čela MENDELU postavit příští rok v únoru. Jeho výzkum směřuje k vývoji léčiv nádorových onemocnění. V 39 letech patří k uznávaným vědcům, je držitelem prestižního grantu Evropské výzkumné rady. V akademickém senátu měl při volbě rektora výraznou podporu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám