Hlavní obsah

Ředitelé škol o plošných testech pochybují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé škol se podivují, proč vláda přichází s plošným testováním až nyní, kdy už jsou incidenční čísla vyšponovaná. Počkají si ještě na přesnější instrukce, protože předpokládají, že testování bude mít vyšší význam než jen zmapování virové nálože ve společnosti, jako tomu bylo na začátku školního roku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Začátek střídavé výuky na prvním stupni ZŠ v Klánovicích spojený s testováním antigenními i PCR testy.

Článek

„Změna stíhá změnu, odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil,“ zhodnotil obrat vlády směrem k obnovení testování šéf Asociace ředitelů ZŠ Luboš Zajíc.

„Čekal jsem nějaké opatření, ale otázkou je, co to přinese a jak to bude fungovat. Vzhledem k tomu, že se situace horší celkově, tak je otázkou, jaké informace nám to přinese,“ řekl Právu.

Vláda chystá plošné testování ve školách

Domácí

Raději testovat denně v ohniscích

Z ministerstva zdravotnictví dosud zaznívala jen ujištění, že plošné testování není zapotřebí, protože resortu žádné nové informace nedodá. Vláda dokonce ukončila školní testování v okresech s nejvyšším výskytem. Poslední plánované se má ve 23 okresech uskutečnit v pondělí 15. listopadu.

Praha má výsledky testování žáků. Antigeny odhalily 1100 pozitivních dětí

Domácí

Podle Zajíce by bylo na zvážení zavést pravidelné denní testování ve třídách, kde se nákaza vyskytne. Do karantény by pak chodili jen žáci s pozitivním testem. Nyní totiž chodí žáci jedné třídy do karantény při výskytu infekce hromadně, takže v místech s vyšším výskytem jedna karanténa střídá druhou a distanční výuka se tam táhne už týdny.

Změny udivily i Jiřího Zajíčka, šéfa Unie školských asociací. „Jeden den se dovíte, že se testovat nebude, druhý den, že ano. Co je tedy realita?“ uvedl.

Podle něj by bylo dobré, kdyby testy dokázaly na začátku týdne odchytit nakažené jedince. „Ale spousta z nich je bezpříznakových, testy jim nevycházejí. Přínos vidím tak 50 na 50,“ sdělil Právu. Dodal, že krajské hygieny už jsou přetížené: „Jen obtížně stíhají trasovat a reakce ze strany hygieny mají relativně velké zpoždění.“

Na SŠ situace lepší

Na středních školách je situace o něco lepší, protože tam všichni studenti mají nárok na očkování, a ti dosud do karantény nastupovat nemuseli, takže distanční výuka zde zatím nebyla tak rozšířená. Očkovat se v Česku může od 12 let.

Musíme se chytit za ruce a mít společné stanovisko, řekl Vojtěch

Domácí

Vládou nařízené plošné testování v pražských školách v pondělí 8. listopadu zaznamenalo 1100 pozitivních výsledků antigenních testů. Následné PCR testy z toho prozatím odhalily 140 pozitivních dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám