Hlavní obsah

Z měsíčního prachu se má těžit kyslík

Právo, Novinky, mcm, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv Měsíc nemá atmosféru, skrývá se na něm množství kyslíku. Vázaný ve formě oxidů se nachází na povrchu, v tamním lunárním prachu (regolitu), který tvoří půdu naší přirozené družice. Evropští vědci podle webu ScienceAlert nyní pracují na jeho masovém oddělování od měsíčních hornin.

Foto: ESA-Pierre Carril, Profimedia.cz

Ilustrace možné budoucí těžby regolitu na Měsíci

Článek

Měsíc je téměř celý pokryt regolitem, podložní horniny vystupují na povrch jen někde v blízkosti příkrých kráterů či lávových kanálů. Regolit tam začal vznikat před 4,6 miliardami let dopadem meteoritů či působením kosmického záření, které narušilo povrch.

Evropská vesmírná agentura bude zkoumat možnost těžby surovin na Měsíci

Věda a školy

Na povrchu Měsíce může být voda, tvrdí NASA

Věda a školy

Loni vyšla studie o těžbě kyslíku z horniny napodobující regolit. Nyní má být vyzkoušen první prototyp „továrny“ na kyslík, kde se bude tento plyn získávat ve velkém množství.

Pokud se to podaří, mohlo by lidstvo získat významný zdroj látky nezbytné pro dýchání, kterou by pak bylo možné zásobovat lidské základny a kolonie na Měsíci.

Foto: Beth Lomax / University of Glasgow, Profimedia.cz

Simulace extrakce kyslíku z lunárního prachu

„Naše zařízení nám umožňuje zaměřit se na produkci kyslíku a měřit ji, když se kyslík bude extrahovat z nápodoby regolitu,“ řekla chemička Beth Lomaxová ze skotské University of Glasgow a dodala: „Získávání kyslíku ze zdrojů na Měsíci by bylo zjevně ohromně užitečné pro budoucí lunární usedlíky, a to jak k dýchání, tak pro místní výrobu raketového paliva.“

Výtěžnost až 96 procent

Zařízení umístěné v Evropském centru vesmírného výzkumu a technologie v Nizozemsku, které je zařízením Evropské kosmické agentury (ESA), chce elektrolytickou metodu Lomaxové využít.

Před astronauty pošle NASA na Měsíc robotický rover. Bude mapovat tamní zdroje vody

Věda a školy

Výtěžnost by mohla být slušná: regolit je totiž ze 40 až 45 procent tvořen právě kyslíkem. K měsíčnímu prachu se má přidávat elektrolyt, chlorid vápenatý. Směs se pak zahřívá na 950 stupňů a při této teplotě je do ní zaveden elektrický proud. Při tom se uvolňuje kyslík.

Foto: Beth Lomax / University of Glasgow, Profimedia.cz

Ukázka, jak by to mohlo vypadat: vlevo měsíční regolit, vpravo stejná hromádka po extrakci kyslíku (zůstala směs kovových slitin, rovněž potenciálně v budoucnu užitečných).

Metoda Lomaxové umožňuje prý vytěžit až 96 procent veškerého kyslíku v regolitu. „Odpadem“ z tohoto procesu je slitina různých kovů. Její složení se bude lišit v závislosti na tom, ve které části Měsíce se bude regolit těžit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám