Hlavní obsah

Vláda: Školy mohou zvládnout integraci 125 tisíc dětí, 250 tisíc už nikoli

Praha

Začlenění ukrajinských uprchlíků do škol by podle vlády mohlo stát zhruba 12,3 miliardy korun. V tuto chvíli kabinet počítá s nutností integrace asi 125 tisíc dětí. Vyplývá to z dokumentu o prioritách pro řešení uprchlické krize, který vláda ve středu schválila. Při současném množství uprchlíků podle něj dokáže vzdělávací systém situaci s obtížemi zvládnout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Petr Gazdík (STAN)

Článek

Pokud by do Česka z Ukrajiny přišlo ale třeba 250 tisíc dětí, stávající kapacity škol by už nestačily. Stát by pak podle kabinetu musel začít zřizovat školy přímo v nouzových ubytovnách pro uprchlíky.

Zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny vláda odhadla na 54 miliard korun. Peníze budou potřeba vedle školství také např. na bydlení či zdravotnictví. Kabinet předpokládá, že část jich získá od Evropské unie. Speciální víza kvůli ruské invazi získalo v ČR od začátku války na Ukrajině zhruba 286 tisíc lidí.

Ministerstva práce a školství společně připravují kurzy češtiny pro Ukrajince

Věda a školy

„Školství bude s ohledem na strukturu příchozích zasaženo zásadním způsobem, neboť téměř polovina příchozích jsou děti, z toho děti ve věku plnění povinné školní docházky představují až čtvrtinu z celkového počtu příchozích,“ píše se ve strategických prioritách vlády.

Kabinet v tuto chvíli předpokládá, že od 1. září, tedy od začátku příštího školního roku, se do českých škol zapojí zhruba 125 tisíc ukrajinských dětí. Už do konce tohoto školního roku by jich do škol mohla začít chodit asi třetina. Vládní dokument ale zároveň upozorňuje, že počet uprchlíků se ještě může změnit podle vývoje situace na Ukrajině.

Možné snížení standardů

„V případě, že zde bude umístěno 250 tisíc až 500 tisíc dětí, dojde k reálnému naplnění kapacit ve školském systému a snížení standardů vzdělávání pro žáky v celé České republice,“ předpokládá vláda.

Na středních školách probíhá druhý termín přijímaček na čtyřleté obory

Věda a školy

Vedle zvýšení počtu žáků ve třídě či zavedení směnného vyučování by se pak podle ní muselo pro velkou část ukrajinských uprchlíků zajistit i vzdělávání v utečeneckých táborech. V těchto zařízeních by ale podle dokumentu nebylo možné realizovat standardní vzdělávání s důrazem na jazykovou přípravu a výuku podle českých vzdělávacích plánů.

„V případě, že zde bude umístěno 125 tisíc dětí cizinců a bude existovat funkční relokační mechanismus zohledňující mimo jiné i výsledky screeningu kapacit v mateřských a základních školách, bude vzdělávací systém schopen situaci, byť s obtížemi, zvládnout,“ stojí dále v dokumentu.

Do škol a školek nastoupilo přes 26 tisíc dětí z Ukrajiny

Domácí

I při tomto počtu uprchlíků podle něj ale bude hrozit snížení standardů pro žáky z hodně naplněných tříd. Zároveň už tento počet cizinců podle vlády bude znamenat „citelné zvýšení personální zátěže“ pro školy. Náklady potřebných opatření vyčíslila vláda na 12,3 miliardy korun.

Co se týká vysokých škol, ministerstvo školství podle vládního dokumentu nyní odhaduje, že se na ně od dubna do června zařadí až 1500 ukrajinských uprchlíků. Od července do prosince by jich poté mohlo být až 10 tisíc.

„Dovzdělaný matematik nemůže učit češtinu“. VŠ mají k návrhu pedagogické novely výhrady

Věda a školy

Na vysokých školách v ČR studovalo podle dat ministerstva v lednu kolem 304 tisíc lidí.

Velikonoční prázdniny

Zároveň připomínáme, že na základních a středních školách začaly ve čtvrtek 14. dubna velikonoční prázdniny. Na Zelený čtvrtek navazuje Velký pátek, kdy je svátek v celé zemi, a víkend prodloužený o Velikonoční pondělí. Žáci se do lavic vrátí v úterý 19. dubna.

Ve školkách nebude dost míst pro mladší děti, upozornily organizace. Nejde ale o nový problém

Věda a školy

Minulé dva roky oslavy Velikonoc i přípravy na svátky výrazně ovlivnila opatření proti šíření koronaviru – děti se v té době učily online z domova, byl omezen volný pohyb a setkávání s ostatními, zavřené byly hotely a penziony, bazény a další sportoviště, zábavní centra, památky, galerie, muzea, kina, divadla a další zařízení, v nichž lidé jindy tráví volný čas. Loni až na výjimky ani nesměli přes svátky opustit okres, ve kterém bydlí.

Na Velikonoce Češi míří k moři

Stalo se

Letos se Velikonoce konají v době, kdy epidemie covidu slábne a stát naprostou většinu opatření zrušil. Odteď už ani nejsou povinné respirátory ve veřejné dopravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám