Hlavní obsah

V Moravském krasu roste unikátní buk albín. Živí jej les

Právo, Vladimír Klepáč

Unikátem Moravského krasu na Blanensku a také světové biologie nejsou jen stovky jeho jeskyní, ale také buk albín. Třicetiletý strom s bílými listy žije doslova pod ochranou ostatních vzrostlých buků, které mu svými větvemi vytvářejí stín a kořeny mu dodávají živiny.

Foto: Pro Právo Zdeněk Špíšek, .

Buk albín z krasu je přírodovědeckou raritou.

Článek

Bez jejich pomoci by neměl šanci přežít. Buk albín roste v samém srdci krasu, na místě, kam se turisté ani nedostanou, což je podle ochranářů a přírodovědců pro něj asi nejlepší. Albinismus je známý u lidí a květin. U dřevin je ale tento jev mimořádně vzácný.

Živí jej velcí bratři

„Bílou formu má snad jedno semínko stromu z tisíce. Pokud z něj vyroste sazenice, do roka uhyne. To buk albín z krasu díky pomoci větších bratrů žije už dlouhá léta,“ řekl Právu přírodovědec Zdeněk Špíšek z olomoucké Univerzity Palackého, který působí také ve sdružení Stromy pro Moravský kras, jež v tomto regionu vysazuje původní ovocné dřeviny.

Atrakce se z něj nestane

Stromového albína sleduje již deset let. Jde o rostlinu, jejíž listy neobsahují barvivo, chlorofyl, a místo aby byly zelené, jsou bílé. Vybledlé jsou i jeho větvičky. Jenže na barvě listů u rostlin záleží, a moc. Jejich zeleň je důležitá pro fungování systému fotosyntézy, při níž strom přijímá sluneční svit a vytváří kyslík. Zároveň takto získává živiny pro svůj život.

Belgickému kouzelnému lesu se bez turistů daří

Cestování

To ale buk albín z krasu neumí. Má ale to štěstí, že jej ostatní buky nenechaly na holičkách. Živiny pro svůj život od nich dostává s pomocí kořenů, které jsou propojeny.

„Buky si takto umějí mezi sebou pomáhat. Les se v tomto případě zachoval jako demokratická společnost, protože pomohl sociálně a zdravotně znevýhodněnému jedinci,“ tvrdí Špíšek.

Albínovi je třicet let, a pokud by měl klasické zelené zbarvení, měl by s ohledem na svůj věk už úctyhodnou výšku. Kvůli svému zbarvení ale tolik nevyrostl. Připomíná spíše keřík. Když by však byl vystavený slunečním paprskům, záhy by uhynul. Bude žít, dokud jej budou ostatní buky chránit, a protože roste uprostřed bukového porostu, jeho šance na život jsou velké.

Buk albín se rozhodně nestane další turistickou atrakcí krasu. Žádné cesty ani stezky k němu nevedou, roste na špatně přístupném místě, na které je navíc pro veřejnost zakázaný vstup.

Reklama

Související témata:

Související články

V okolí Černobylu vypukly nové požáry

V okolí odstavené jaderné elektrárny v Černobylu ve čtvrtek vinou silného větru propukly tři nové požáry. Úřady ujišťují, že nejsou rozsáhlé a neohrožují...

Vysušená příroda se deště nedočká

Průměrné teploty a málo srážek, tak by se dal charakterizovat výhled počasí od 20. dubna do 17. května, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický...

Výběr článků

Načítám