Hlavní obsah

Uzákonění možnosti úředních maturit zřejmě Sněmovna žádat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O uzákonění možnosti úředních maturit pro letošní rok asi Sněmovna vládu žádat nebude. V úterý zamítla návrh exministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), aby se maturitami opět zabývala tento týden. Valachová to zdůvodnila tím, že ministr školství Robert Plaga (za ANO) odmítl vyhovět přání dolní komory umožnit úřední maturity ministerským nařízením. Podle Plagy by to bylo nezákonné.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně za ČSSD Kateřina Valachová

Článek

Valachová prosazovala, aby se Sněmovna tento čtvrtek zabývala kontrolou svého usnesení z předminulého pátku. Plaga měl na popud ANO a ČSSD umožnit interním předpisem ministerstva školství, aby končící středoškoláci letos získali maturitu na základě průměru známek za dosavadní studium.

Podle Plagy by to byl nezákonný postup, formu maturit určuje zákon. Valachová uvedla, že postoj Plagy vedl k „nesouhlasné reakci žáků a žákyň středních škol”. Přiznala ale, že úřední maturitu může umožnit jen zákon.

Sněmovna uložila Plagovi umožnění úřední maturity

Domácí

„V tuto chvíli Poslanecká sněmovna nedokáže zajistit poslaneckou iniciativou změnu zákona a jedinou možnost má vláda v legislativní nouzi,” konstatovala poslankyně.

„Pana ministra a většinu Sněmovny zjevně nespravedlnost páchaná na letošních maturantech nijak netrápí. Co je ale ještě horší: zamítnutím tohoto bodu dali kolegové jasně najevo, že je netrápí ani naprosto alibistická a nulová odpověď ministra na bod čtyři onoho usnesení, totiž na požadavek, aby konečně předložil alespoň nějaký plán opatření, která by umožnila žákům a studentům s podporou státu získat v příštích měsících vědomosti a dovednosti, které distanční výuka prostě nemohla dát,” napsala pak na svém Facebooku.

Školské asociace jsou proti úředním maturitám

Proti požadavku Sněmovny na úřední maturity se postavily Unie školských asociací nebo Asociace ředitelů gymnázií. Podle nich by taková změna maturitní zkoušky znamenala nerovnost před zákonem pro minulé i budoucí maturanty.

Ředitelé navíc upozorňují, že maturanti už byli s úpravami letošních zkoušek seznámeni, na některých školách se už uskutečnily interní písemné zkoušky.

Maturity jsou dobře připraveny, nesouhlasí unie školských asociací s kritikou

Věda a školy

Termín státních maturitních testů se letos kvůli koronavirové epidemii posunul ze začátku května na 24. až 26. květen. Podobně období školních maturit nezačne 16. května, jak se předpokládalo, ale bude od 1. června do 23. července. Praktické zkoušky, které měly začít od 1. dubna, se mohou konat od 19. dubna do 27. srpna.

Více opravných termínů

Neúspěšní maturanti dostanou letos navíc možnost opravy didaktických testů v červenci a opravy praktické zkoušky do konce léta. Ministerstvo zvýšilo počet opravných pokusů z běžných dvou na tři. K mimořádnému termínu zkoušky 7. až 9. července se budou moct přihlásit i maturanti, kteří budou při řádném termínu testů nemocní nebo v karanténě.

Neúspěšní maturanti dostanou jeden opravný termín navíc. Už během prázdnin

Věda a školy

Už v lednu Plaga rozhodl o zrušení slohů u letošních maturit. V březnu pak oznámil, že maturanti nebudou muset tento rok skládat ani ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka. Rozhodnout se pro ně budou moci dobrovolně.

Maturanti, kteří pracují kvůli epidemii covidu-19 v nemocnicích či domovech seniorů, nebudou muset dělat ani státní didaktické testy. Pro ostatní zůstanou povinné, pouze se u nich prodlouží čas.

Deváťáci u přijímaček tvrdě narazili

Věda a školy

Všechny poté bude čekat školní maturita ze dvou či tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru. Obsah praktických zkoušek mohly školy upravit.

Od pondělí se vrátí v některých krajích do škol nižší stupně středních škol

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám