Hlavní obsah

Univerzita Karlova zruší výuku v jediné pobočce Karlovarského kraje. Město nesouhlasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariánské Lázně (Chebsko)

Univerzita Karlova (UK) zruší výuku ve své jediné pobočce v Karlovarském kraji, v Ústavu jazykové a odborné přípravy v Mariánských Lázních. Příčinou jsou ekonomické důvody i pokles počtu přihlášených účastníků, sdělil mluvčí UK Václav Hájek. Roční studium zaměřené na výuku češtiny i lékařských a přírodovědných oborů využívali hlavně zahraniční studenti ze zemí bývalého SSSR. Vedení města i kraje se proti uzavření ohradila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Symbol Univerzity Karlovy, budova pražského Karolina. Ilustrační foto

Článek

O uzavření střediska s téměř 70letou tradicí a následném propuštění devíti zaměstnanců se vedení města dozvědělo na začátku června. Ústav přišel o studenty z Ruska kvůli válce na Ukrajině a s ní spojeným sankcím, dočasný odliv cizinců byl zapříčiněný také epidemií koronaviru. Zájem o studium byl přitom před dvěma lety velký, třídy byly plně obsazené.

K záchraně výuky ale nepomohla ani nabídka finanční podpory ze strany města či kraje.

Polovina zahraničních absolventů českých VŠ tu kvůli práci zůstává, zjistil průzkum

Věda a školy

„Pro nás je největší argument to, že během roku, kdy se tady studenti připravují na výuku na Univerzitě Karlově, získají k městu vztah a potom je velká pravděpodobnost, že se po dokončení studií do našeho regionu vrátí,“ reagoval starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti).

Mnoho zahraničních studentů, kteří zde absolvovali výuku, úspěšně absolvovalo lékařské a přírodovědné fakulty. Tyto obory jsou právě díky zaměření města i kraje na cestovní ruch a lázeňství potřebné.

Běženci mohou v srpnu skládat srovnávací zkoušky na VŠ ukrajinsky

Věda a školy

V Karlovarském kraji v současnosti působí několik soukromých vysokých škol. Plzeňská Západočeská univerzita (ZČU) pak má v Chebu pobočku ekonomické a pedagogické fakulty.

Devět veřejných VŠ založilo Meziregionální univerzitní radu

Věda a školy

Chybějící větší možnost studia na veřejných vysokých školách je podle vedení samospráv jedním z důvodů, proč z regionu odcházejí mladí lidé. Kraj má tak v důsledku nejhorší kvalifikační složení obyvatel.

UK chce výcvikové středisko

Karlova univerzita chce podle Hájka v Mariánských Lázních zřídit výcvikové středisko, které nabídne výcviky, semináře, workshopy pro studenty i akademiky. O možnostech rozvoje střediska budou zástupci univerzity jednat s představiteli kraje.

Masarykova univerzita nezákonně žádala po studentech očkování nebo test

Krimi

„Jde nám o to, aby absolventi univerzity měli zájem jít do kraje pracovat, usadit se tu. Univerzita má také zájem podpořit učitelské obory, dovzdělávání neaprobovaných vyučujících a kraji tak opět přímo pomoci,“ uvedl Hájek.

Výběr článků

Načítám