Hlavní obsah

Masarykova univerzita nezákonně žádala po studentech očkování nebo test

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Požadavek Masarykovy univerzity v Brně na očkování, test nebo prodělání covidu pro účast na prezenční výuce v době pandemie byl nezákonný. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Brně. ČTK to sdělila mluvčí soudu Klára Belkovová.

Foto: Profimedia.cz

Masarykova univerzita

Článek

U soudu uspěl student medicíny, kterému vadilo, že se musí podrobovat testům za situace, kdy očkovaní nic takového dělat nemusejí, přestože nejsou bezinfekční.

Ve vyjádření to uvedla advokátka Zuzana Candigliota. Mluvčí univerzity Radim Sajbot řekl, že univerzita počká na písemné vyhotovení a doručení rozsudku.

Univerzita od konce listopadu do Vánoc loňského roku podmiňovala účast na prezenční výuce takzvaným systémem O-N-T, tedy očkováním, proděláním nemoci nebo testem s negativním výsledkem.

Stovka studentů hrozí brněnské univerzitě žalobou kvůli covidovým opatřením

Domácí

„Krajský soud žalobci vyhověl a vynesl rozsudek, kterým prohlásil zásah univerzity za nezákonný,“ uvedla bez bližších podrobností Belkovová.

Žalobu podal student medicíny, na soud se obrátili i další tři studenti, kteří čekají na rozhodnutí.

„Podle těchto studentů univerzita neměla k zavedení systému zákonné oprávnění, ale také znevýhodňovala neočkované studenty a vytvářela nátlak na očkování tím, že neočkovaní se museli pravidelně testovat, a to v drtivé většině na vlastní náklady,“ uvedla Candigliota.

Pokud se studenti očkování nepodrobili, nemohli se podle ní zúčastnit prezenční výuky a museli se vzdělávat distančně, avšak distanční výuka nebyla zajištěna.

„Univerzita znevýhodňovala část studentů“

„Žaloby jsme nepodávali jen proto, že jsme se domnívali, že univerzita jedná protiprávně – a na základě toho znevýhodňuje určitou skupinu studentů –, ale také proto, že jsme chtěli ukázat ostatním, že je důležité se nebát a postavit se autoritě, kterou je v tomto případě univerzita,“ uvedl student medicíny, který chce zůstat v anonymitě.

Univerzita se zatím nebude vyjadřovat. „Vedení univerzity zaznamenalo informaci, že soud se dnes v záležitosti této správní žaloby podle všeho nepřiklonil k našemu názoru. Nicméně v této chvíli musíme počkat na písemné vyhotovení a doručení rozsudku, jehož kompletní znění si následně naši právní zástupci prostudují, a až pak se budeme moci vyjádřit, jaký bude další postup univerzity v této věci,“ uvedl Sajbot.

Reklama

Výběr článků

Načítám