Hlavní obsah

Polovina zahraničních absolventů českých VŠ tu kvůli práci zůstává, zjistil průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zahraniční absolventi českých vysokých škol zůstávají téměř v polovině případů po dostudování v Česku kvůli práci. Se studiem jsou spokojeni, většinou pak pracují ve stejném či příbuzném oboru. Vyplývá to z průzkumu, který představili zástupci Domu zahraniční spolupráce (DZS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle zástupců DZS je podpora studia cizinců v Česku pro stát výhodná, protože v zemi posilují řady kvalifikovaných vysokoškolských pracovníků a ve světě šíří dobré jméno České republiky.

Kolem 97 procent zahraničních absolventů v průzkumu uvedlo, že by studium v Česku doporučilo.

Průzkum se konal loni v listopadu a prosinci a zúčastnilo se ho zhruba 4500 zahraničních absolventů českých vysokých škol. Kolem 69 procent z nich studovalo v Česku v běžném studijních programu, 28 procent mělo zkušenost z krátkodobého studijního pobytu.

Pracovat v ČR chce po skončení studia více mediků než před covidem, zjistil průzkum

Věda a školy

Na českých vysokých školách je v současnosti asi 304 tisíc studentů, z toho cizinci tvoří kolem 17 procent. Počet zahraničních studentů v ČR roste už 20 let, trend nezastavila ani epidemie covidu-19.

Poslední roky přibývají studenti z postsovětských států

Podle Jakuba Tesaře z DZS se ale mění skladba zahraničních studentů. Zatímco ještě před pár lety jich polovina byla ze Slovenska, nyní je Slováků asi 40 procent a přibylo lidí z postsovětských států. Minulý rok bylo 16 procent cizinců z Ruska a osm procent z Ukrajiny.

Tesař upozornil, že tyto podíly se nyní v důsledku napadení Ukrajiny Ruskem změní.

Běženci mohou v srpnu skládat srovnávací zkoušky na VŠ ukrajinsky

Věda a školy

Kolem 97 procent zahraničních absolventů v průzkumu uvedlo, že by studium v ČR doporučilo. Dvě třetiny měly dobrý vztah k Česku ještě před příjezdem na českou vysokou školu. Podobně velké množství uvedlo, že se jejich vztah k zemi díky studiu ještě zlepšil. Výrazněji to bylo u lidí na krátkodobých studijních programech.

To má podle Tesaře velký dopad na pozitivní propagaci tuzemska v zahraničí.

Devět z deseti respondentů v průzkumu uvedlo, že jejich studium v Česku bylo přínosné pro jejich kariéru. Kolem 45 procent jich po dostudování zůstalo v ČR kvůli práci.

Tesař zdůraznil, že se to netýká jen Slováků. V jejich případě setrvává v ČR kvůli práci asi 49 procent absolventů, z jiných zemí je to 41 procent.

Technické obory VŠ loni poprvé studovalo méně lidí než zdravotnické, oznámil ČSÚ

Věda a školy

Mezi důvody, proč se další absolventi vrací do své vlasti, jsou nejčastěji rodinné a osobní důvody, práce a neuspokojivý výdělek.

Kolem 58 procent absolventů celých studijních programů v ČR zůstává v oboru, který vystudovali. V příbuzném oboru jich pracuje po dostudování čtvrtina. V zájmu ČR proto podle DZS je, aby lákala cizince např. na studium IT, jak zmínil Tesař.

„Většina jich tu pak pravděpodobně zůstane a budou zde pracovat,“ podotkl.

Školy nemohou platit žádné stáže a pobyty v Rusku z evropských dotací, oznámilo ministerstvo

Věda a školy

Sedm z deseti zahraničních absolventů zapsaných v celém studijním programu podle něj potvrdilo, že v ČR pracovalo už v době studia. Z lidí, kteří byli na krátkodobých pobytech, to uvedlo devět procent, v běžných studijních programech 69 procent.

I to je podle Tesaře důvodem, proč se řada cizinců rozhodne pro studium v Česku. „Přilepšit si prací při studiu totiž v některých jiných státech nemohou,“ vysvětlil a dodal, že najít práci bylo podle průzkumu snadné pro 88 procent Slováků a 68 procent ostatních cizinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám