Hlavní obsah

U vesmírné stanice zakotvila zásobovací loď, astronautům přivezla i troubu na sušenky

Novinky,

Kosmická loď Cygnus NG-12 (Labuť) nadnárodní společnosti Northrop Grumman se v sobotu 2. listopadu vydala na cestu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na palubě měla v rámci zásobovací mise pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) součástky ze sportovních aut, speciální vestu na ochranu před zářením či troubu na pečení sušenek. K ISS celkem 3700 kilogramů nákladu dorazilo v pondělí 4. listopadu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start zásobovací lodě Cygnus k ISSVideo: Reuters

 
Článek

Jak informovala agentura Reuters, raketa Antares společnosti Northrop Grumman v sobotu odpoledne našeho času, přesně ve 14:59 hodin, odstartovala se svou kapslí Cygnus z kosmodromu na americkém ostrově Wallops ve Virginii.

„Dobrý start po celou dobu trvání,“ hlásily pozemní přístroje.

Členky posádky ISS Američanky Jessica Meirová a Christina Kochová pak v pondělí v 10:10 SEČ pomocí robotické paže Canadarm2 plavidlo jménem Labuť zachytily, aby loď mohla u orbitálního komplexu zdárně zadokovat.

Zachycení se povedlo, jak potvrdil úřad NASA na svém Twitteru.

Příprava na Měsíc a Mars

Astronauti mají otestovat funkčnost zmíněné trouby upečením čokoládových sušenek v prostředí na oběžné dráze.

Cílem je prozkoumat dopad, jaký může mít vysoká teplota a nulová gravitace na tvar a konzistenci oné sladkosti s kousky čokolády. Co se týká nové bezpečnostní vesty, u ní se má rovněž zjistit její pohodlí pro posádku.

Oba experimenty se podle agentury AP považují za jistou přípravu pro budoucí putování lidí na Měsíc i Mars.

Američané představili nové skafandry pro misi na Měsíc. Vhodné pro muže i ženy

Věda a školy

Další nyní dopravená zařízení na vesmírnou laboratoř se využijí pro práci vně ISS. Magnetický spektrometr Alpha umístěný mimo stanici od roku 2011 totiž potřebuje nová chladicí čerpadla, aby mohl pokračovat v pátrání po doslova nepolapitelné temné hmotě a antihmotě.

Od ISS se odpojila Labuť. Její vesmírná mise ale zdaleka nekončí

Věda a školy

Italská společnost Lamborghini pak poslala vzorky uhlíkových vláken používaných v jejích sportovních vozech. Vědci zvažují, že by se z nich daly udělat materiály pro medicínské implantáty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám