Hlavní obsah

Světelné znečištění se zvyšuje až o šest procent ročně, upozorňuje astronom

Praha

Světelné znečištění, tedy nadbytečné osvícení veřejného prostoru, se podle astronoma Pavla Suchana celosvětově zvyšuje až o šest procent ročně. Jen v Česku se takto neúčelně každoročně vynaloží energie za dvě miliardy korun, uvedl tento předseda skupiny pro světelné znečištění České astronomické společnosti na pondělním senátním veřejném slyšení.

Foto: Česká astronomická společnost

Světelný smog, severní Morava.

Článek

„Nikdo nepožaduje zcela zhasnout, potřebujeme svítit účelně,“ prohlásil Suchan.

Pokud podle něj žádná změna nenastane, bude to mít negativní vliv na ekosystém, který potřebuje střídání světla a tmy, což potvrdili i biologové a fyziologové. K regulaci světelného znečištění už podle Suchana přistoupili v Itálii, Francii, Slovinsku či v Německu.

Příklady světelného znečištění: celonoční osvětlení billboardů a parkovišť u nákupních center; veřejné osvětlení směřující jinam než na pozemní komunikaci.

Příkladem tzv. světelného smogu jsou podle expertů celonoční osvětlení billboardů, parkovišť u nákupních center nebo veřejné osvětlení, které směřuje jinam než na pozemní komunikaci.

Zoolog Jiří Flousek ze Správy Krkonošského národního parku zmínil i osvětlení sjezdovek kvůli večernímu lyžování nebo údržbě a zasněžování.

Zabývá se tím meziresortní skupina

V Česku se problematice světelného znečištění věnuje od roku 2017 meziresortní pracovní skupina, která byla ustavena ministrem životního prostředí.

Jejím cílem by mělo být nalezení účinných nástrojů, jak omezit světelné znečištění v co největší míře a zajistit právní ochranu před ním.

Nesvítíme někde zbytečně? Astronomové by rádi v noci zhasli

Věda a školy

Ostatně i proto přišla letos v dubnu Česká astronomická společnost s výzvou: „Nesvítí se někde zbytečně?“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám