Hlavní obsah

Vědci z brněnské techniky zkoumají vdechování nebezpečných vláken

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Odborníci z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického (VUT) v Brně zkoumají, jak putují v plicích některá umělá vlákna, když je člověk vdechne. Vědci k tomu využívají vlastní unikátní model plic. Výsledky dechových simulací mohou podle nich posloužit nejen v medicíně, ale i k vývoji nového typu léčiv.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vědecký pracovník Miloslav Bělka u simulátoru dýchání.

Článek

Uměle vytvořená vlákna se po vdechnutí dostávají hluboko do plicních sklípků, kde se zapíchnou a nějakou dobu tam zůstávají.

Škodlivost tohoto procesu je objasněná, ale stále je tu podle vedoucího výzkumného projektu Františka Lízala prostor pro výzkum.

V Akademii věd vyvinuli nový typ přístroje na podporu dýchání. Pomůže i lidem s covid-19

Koronavirus

„Motivací našeho výzkumu je zjistit přesné chování vláken. Snažíme se zpřesnit předpověď toho, kam se vlákno dostane a kde se v plicích usadí,“ vysvětlil Lízal.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vědecký pracovník Milan Malý při analýze pohybu natočeného speciální vysokorychlostní kamerou.

Předpovězení dráhy inhalovaného vlákna je složitější než u kulových částic. „Ačkoli si mnoho lidí představuje putování vlákna jako let šipky, až polovina zanalyzovaných vláken letí plícemi kolmo,“ uvedl další člen týmu Milan Malý.

„Počítačové simulace mají toto vypočítat, a tak potřebujeme model pro vizualizaci tratě jejich putování,“ doplnil Lízal.

Mechanicky nejdokonalejší model plic

Tým k bádání využívá vlastní model plic, který je podle Ivety Zieglové z oddělení vnějších vztahů a marketingu Fakulty strojního inženýrství VUT z mechanického hlediska nejdokonalejší na světě a umí simulovat i dýchání astmatika.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vědecký pracovník Miloslav Bělka (vlevo) a vedoucí výzkumu František Lízal u zjednodušeného modelu plic.

Model plic vědci sestavili před čtyřmi lety, postupně jej vylepšili o přidání umělé nosní dutiny. Mohou tak sledovat, jak se liší místa dopadu vláken v závislosti na dýchání ústy nebo nosem.

Po dostatečném zpřesnění těchto počítačových modelů mohou výsledky pomoci dalším výzkumům v medicíně či farmacii.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Miloslav Bělka u generátoru vláken.

„Pokud bychom byli schopni vytvořit přirozeně se rozkládající vlákna a přesně je do plic zacílit, mohla by vlákna být zároveň nosiči nanočástic s léčivy. Účinné látky by tak mohly působit delší dobu, než je tomu u běžných léčiv,“ řekl Lízal.

Uzdravení pacienti mohou mít poškozené plíce, je to časovaná bomba, tvrdí lékař

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám