Hlavní obsah

Středoškoláci pokládají před MŠMT svíčky proti navrženým úpravám maturit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Středoškoláci, kteří nesouhlasí s ohlášenými úpravami letošních maturit, během pátku protestují před budovou ministerstva školství v pražské Karmelitské ulici. Pokládají tam svíčky jako symbol zklamání z toho, že úřad v souvislosti s výukou na dálku nehodlá zrušit ústní část zkoušky, jak někteří požadovali.

Foto: MŠMT

Stav „svíček za maturitu” před budovou resortu školství v pátek 5. února v 10:51

Článek

Že se akce skutečně koná, potvrdilo i samotné ministerstvo. „Svíček je před budovou celkem šest,” napsala Novinkám krátce před 10. hodinou dopoledne tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

O hodinu později už jich tam bylo zhruba dvakrát tolik, jak vyplývá z fotografie od ministerstva školství.

Maturity budou letos lehčí

Koronavirus

Akci pořádá studentská iniciativa Spravedlivá maturita s pomocí iniciativy NE:BRZO. Kvůli epidemii covidu-19 by se studenti neměli na místě sejít najednou. K úřadu budou podle organizátorů přicházet postupně celý den.

Názory mezi maturanty nejsou jednotné. Zatímco někteří si přáli úplné zrušení zkoušek, podle jiných by tak maturita ztratila na významu, proto raději žádné změny nechtěli.

Do protestu by se podle pořadatelů mohly zapojit dokonce i tisíce maturantů. Na Facebooku slíbilo účast kolem 700 lidí, dalších 1100 uvedlo, že se o to zajímá. Podobná akce jako v Praze by se zároveň měla uskutečnit i v Brně na náměstí Svobody.

Podle údajů Cermatu se k jarnímu termínu maturit přihlásilo 72 751 studentů, kteří mají jít ke zkoušce poprvé.

Zrušení slohů

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) minulý týden oznámil, že se u maturit na jaře podobně jako loni zruší slohy z češtiny a cizích jazyků. U didaktických testů se prodlouží čas a ústní zkoušky zůstanou.

Praktické zkoušky budou moct ředitelé škol nahradit jinou formou, případně je posunout na léto – stejně jako praktickou výuku, která se nyní kvůli epidemii nemůže ve školách konat.

Plaga rozhodne o podobě letošních maturit na konci ledna. Ptal se studentů na názor

Věda a školy

Zástupci středoškoláků již dříve uváděli, že žáci by kvůli měsíce trvající výuce na dálku uvítali zrušení maturitních testů či ústní části maturit. Poukazovali také na to, že k podobným změnám přistoupily i jiné státy.

Babiš: Plaga by měl zrušit didaktickou část maturit

Věda a školy

Pro zrušení didaktických testů se v lednu vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO).

Distanční výuka? Lepší než na jaře, ale problémy trvají, hodnotí středoškoláci

Věda a školy

Názory mezi maturanty ale od začátku nebyly jednotné. Zatímco někteří si přáli úplné zrušení zkoušek, podle jiných by tak maturita ztratila na významu, proto raději žádné změny nechtěli.

Zástupci ředitelů středních škol označili minulý týden úpravy oznámené ministrem za rozumný kompromis.

Naděje na návrat dětí do škol? Ministerstva jednají o testech

Věda a školy

Právě pokud možno brzký návrat zejména maturantů je pro resorty školství i zdravotnictví prioritou. Pomoci by mohly neinvazivní testy studentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám