Hlavní obsah

Sto dvacet let od založení brněnské techniky připomene červený Špilberk

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do univerzitní červené barvy se symbolicky převlékne dominanta Brna, pevnost Špilberk, a to ve čtvrtek 19. září od 22 hodin. Na tento den totiž připadá 120. výročí založení Vysokého učení technického (VUT), nejstarší brněnské vysoké školy. Univerzita tak vstupuje nejen do nového akademického roku, ale i do druhé poloviny letošních oslav.

Foto: VISUALOVE a Petr Horálek, Hvězdárna a planetárium Brno

Špilberk se u příležitosti výročí založení VUT zbarví do červena.

Článek

„Celou noc až do ranních hodin bude Špilberk nasvícen červenou barvou, barvou VUT. Navíc jsme rádi, že osvětlení pevnosti zajistí uskupení VISUALOVE, což jsou vlastně dva absolventi naší školy,“ uvedl rektor brněnské techniky Petr Štěpánek.

Foto: VUT

Areál Vysokého učení technického v Brně

Foto: VUT

Rektorát

Akcí bude dále hned několik. „V září a říjnu nás čekají hudební festivaly Hudba z FEKTu a FASTfest. V listopadu si zájemci mohou zaběhat na Strojařských schodech v nejvyšší univerzitní budově v republice, která byla dlouho i nejvyšší stavbou Brna,“ popsal připravovaný program Pavel Maxera, předseda Studentské komory Akademického senátu VUT, která akci na Špilberku organizuje.

„Oslavy školy pak 6. prosince zakončí Ples VUT na brněnském výstavišti, který se loni stal největším plesem v ČR,“ doplnila jeho hlavní organizátorka Anna Kruljacová.

Foto: VUT
Foto: VUT

Fakulta strojního inženýrství

Kromě zmíněných událostí je v plánu rovněž slavnostní Akademické shromáždění VUT, na kterém budou 14. listopadu předány medaile a ocenění studentům a zaměstnancům této brněnské školy, stejně tak i připomenuto 30. výročí sametové revoluce.

Tentýž den získají čestný doktorát dvě významné zahraniční vědecké osobnosti: rakouská fyzička Ulrike Dieboldová a Ralph Ford, kancléř vysoké školy Penn State Behrend, která spadá pod americkou Pensylvánskou státní univerzitu.

Foto: VUT

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií

Foto: VUT

Fakulta strojního inženýrství

Rok 1899: návaznost na technické učiliště

Samotné Vysoké učení technické vzniklo 19. září 1899, kdy rakouský císař a uherský král František Josef I. podepsal dekret o založení české vysoké školy technické v Brně. VUT tak navázalo na tradici Technického učiliště v Brně, které zřídil Zemský sněm Markrabství moravského už v roce 1849.

Na počátku stáli jen čtyři nadšení profesoři, dnes má brněnská technika osm fakult, tři vysokoškolské ústavy a sedm výzkumných center. Zároveň zde studuje téměř 19 tisíc studentů, což je srovnatelné s Českým vysokým učením technickým (ČVUT) v Praze, kde podle vyjádření jeho mluvčí pro Novinky Andrey Vondrákové působilo k 31. říjnu 2018 zhruba 18 500 studentů.

Letošní matriky ještě nejsou uzavřeny, protože stále probíhají zápisy, nic to však nemění na tom, že jde o dvě největší tuzemské technické vysoké školy.

Foto: VUT

Univerzitní budovy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám