Hlavní obsah

Stavba ostravského univerzitního kampusu začíná

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Historické centrum Ostravy se zásadně promění. Ostravská univerzita (OU) totiž v pondělí 13. ledna po dlouhých přípravách slavnostně zahájila výstavbu nových unikátních budov na Černé louce u řeky Ostravice. Univerzitní kampus za více než miliardu korun má být hotov za dva roky. Univerzita v budovách otevře i nové studijní obory.

Foto: vizualizace - archiv Ostravská univerzita

Takto by měla za dva roky vypadat část unikátního univerzitního kampusu, který se začíná stavět v centru Ostravy.

Článek

„Ke stavbě nových budov Ostravské univerzity na Černé louce chyběl jen dodavatel a toho už máme. Nakonec zvítězilo konsorcium ostravského závodu firmy IMOS Brno a třinecké společnosti Beskydská stavební, které stojí například za regionálními projekty Orchard office komplex Ostrava, Alzheimer centrem Ostrava, Residencí Améba či vývojovým areálem Fryčovice II, který získal v soutěži Stavba roku 2019 cenu ministerstva průmyslu a obchodu,“ uvedl rektor OU Jan Lata.

Technická univerzita Ostrava dostala institucionální akreditaci

Věda a školy

Nový multifunkční areál bude sloužit nejen studentům univerzity, ale i veřejnosti. Půjde o Klastr umění a designu a o budovu se zázemím pro sport, zdraví a technologie. Vzniknou zde také podzemní garáže se 155 místy.

Nové obory: sport, grafický design, komorní hra

Univerzita deklarovala vytvoření 10 nových studijních programů, které budou reagovat na nové trendy.

Fakulta umění otevře v takzvané bílé kostce, tedy budově Klastru umění a designu, obory jako produkce v kulturních a kreativních odvětvích, grafický design či komorní hra. Tento bude jediným svého druhu v Česku.

Foto: vizualizace - archiv Ostravská univerzita

Návrh Klastru umění a designu.

Ve druhé, sportovní budově, v níž bude mimo jiné fungovat Fakulta tělesné výchovy OU, se otevřou studijní programy jako sportovní vědy či behaviorální zdraví, sport a technologie. Tyto obory dosud v kraji nebylo možné studovat.

Foto: vizualizace - archiv Ostravská univerzita

Podoba sportovní budovy.

„Celý projekt je významným milníkem v historii univerzity i města Ostravy. Zároveň mohl vzniknout jen díky mimořádné spolupráci mezi městem a univerzitou, čehož si velmi vážíme. Během prvních let má areál využívat 1400 studentů,“ dodal rektor OU s tím, že stavby vzniknou na území, které bylo dlouho v neutěšeném stavu.

Projekt dvou nových univerzitních budov je jednou z největších investic svého druhu ve vysokém školství v ČR. V úterý 14. ledna byla podepsána smlouva s dodavateli díla a do konce ledna bude předáno staveniště. Se samotnou výstavbou se má začít na jaře.

Stavba přijde přesně na 1,13 miliardy korun. Hrazena bude zejména ze zdrojů Evropské unie prostřednictvím Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, který v roce 2017 vyhlásilo ministerstvo školství. Půjde o částku 953 milionů korun.

Přispěje i město Ostrava částkou přes 159 milionů Kč, zapojil se i Moravskoslezský kraj. Na přípravu projektových dokumentací dal 14 milionů, samotná OU přispívá čtyřmi miliony.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám