Hlavní obsah

Za každou přihlášku zasadí Ostravská univerzita strom

Novinky,

Ostravská univerzita má pro nováčky speciální poselství. Mottem „Ovlivni nejen svou budoucnost“ chce potenciálním studentům připomenout jejich výjimečnost pro společnost. Myšlenku navíc podtrhne závazkem, že za každou přihlášku zasadí strom, což má pomoci se zalesněním severní Moravy, kde mnohé lokality zdecimovalo sucho a také kůrovec.

Foto: Ostravská univerzita

Na brněnském veletrhu Gaudeamus lákala nové uchazeče i Ostravská univerzita. Ilustrační fotografie

Článek

Univerzita z Ostravy chce podle svého tvrzení zanechat stopu studentů, vytvořit symbolický univerzitní les a pomoci lokalitám v regionu, které se v důsledku sucha a kůrovcové kalamity proměnily v paseky a takzvané holoseče.

Už od 15. listopadu budou moci zájemci o studium na této škole podávat přihlášky pro další akademický rok. Až do poloviny března příštího roku mohou vybírat z desítek studijních programů.

„Naším mottem nejen pro další akademický rok je poselství ‚Ovlivni nejen svou budoucnost‘. Když člověk dělá, co ho baví a neustále na sobě pracuje, může se stát skutečnou osobností a lídrem ve svém oboru. Může zachraňovat životy i přírodu, pomáhat druhým, předávat znalosti, sbližovat, bourat bariéry či rozdávat radost. Chceme pomoci mladým lidem s rozvojem schopností i znalostí. Díky kvalitnímu vzdělávání, zázemí pro vědu a výzkum i individuálnímu přístupu ke studentům máme co nabídnout,“ prohlásil rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

Foto: Ostravská univerzita

Budova Lékařské fakulty Ostravské univerzity

Právě oním mottem připomíná nejen značnou poptávku společnosti po odbornících, ale v obecné rovině i sounáležitost člověka s přírodou. Za každou přijatou a zaplacenou přihlášku totiž univerzita opravdu vysadí jeden strom v Moravskoslezském kraji.

Před rokem 13 tisíc přihlášek

„Stromy mají v krajině stejně nezastupitelnou roli jako osobnosti ve společnosti. Na pusté paseky a holoseče, které se ve velkém objevují v našem regionu, je stejně nehezký pohled jako na společnost bez lídrů. Proto jsme se rozhodli alespoň trochu přispět k zalesnění kůrovcem a suchem nejzdevastovanějších lokalit,“ vysvětlil mluvčí školy Adam Soustružník.

Počet přihlášek se podle něj každoročně zvyšuje, minule jich měli přes 13 tisíc. „To by už pár hektarů lesa mohlo dát dohromady. Přesnou lokalitu, ať už na Beskydsku nebo Jesenicku, ještě aktuálně řešíme se zástupci Lesů ČR,“ dodal.

O absolventy humanitních oborů je na trhu práce zájem, ukázal průzkum

Věda a školy

Region je navíc podle Soustružníkových slov hladový po přírodovědcích, zdravotnících, pedagozích, umělcích i odbornících z humanitních a sociálních věd.

Hlavní motto ostravské školy doplňují v rámci kampaně i další poselství k budoucím studentům. Pedagogická fakulta hlásá „Staň se skutečným influencerem“ (obecně člověk, který ovlivňuje významné množství lidí – pozn. red.), čímž připomíná zásadní vliv učitelů na nastupující generace. Filozofická fakulta svým heslem „Navrch mají ti, kteří čtou mezi řádky“ vyzdvihuje schopnost argumentace a kritického myšlení.

Fakulta sociálních studií apeluje na lidskost mottem „Bez solidarity umírají lidé i společnost“. Fakulta umění vyzdvihuje větou „Umění měnit obraz světa“ moc umělců. Lékařská fakulta poselstvím „Dnešní hrdinové nenosí brnění, ale bílý plášť“ připomíná schopnost zachraňovat životy a léčit. A Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity mottem „Staň se tím, koho příroda potřebuje“ vyzdvihuje roli přírodních věd.

Brněnský veletrh nabídne možnosti pomaturitního studia

Věda a školy

Jednotlivá hesla kampaně už univerzita z Ostravy představila na brněnském veletrhu Gaudeamus.

V následujících měsících se její zástupci chystají na prezentační turné po středních školách v ČR i na Slovensku, kde zkusí hesly a zejména nabídkou oborů oslovit letošní maturanty.

Reklama

Související články

V Ostravě mají žáci zmodernizovanou kovárnu

Po rozsáhlé rekonstrukci se minulý týden v Ostravě otevřela unikátní studentská kovárna. Budoucí umělečtí kováři Soukromé střední a základní umělecké školy AVE...

Výběr článků

Načítám