Hlavní obsah

V Ostravě začal projekt na lepší školní jídelny

Právo, Denisa Doležalová

Trhané vepřové maso s pečeným bramborem z pece, smetanový krém s pažitkou a restované zelí jako české menu, domácí cheeseburger s hranolky z pece jako street food, bermudský rybí karbanátek a cibulová marmeláda z mezinárodního menu a zdravý luštěninový salát. Na takovém obědě si v úterý pochutnali žáci ze ZŠ Ivana Sekaniny v Ostravě-Porubě.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V jídelně upekli i vlastní housky. Byla i varianta pro alergické děti.

Článek

Odstartoval zde pilotní projekt města Ostravy nazvaný Fajne školní bistro, v rámci kterého se magistrát snaží zkvalitnit stravování ve školních jídelnách. Známý ostravský šéfkuchař David Valíček vždy jeden den pomáhá kuchařkám s organizací, přípravou pokrmů i jejich servírováním. Kromě něj pomáhají i studenti oboru nutriční terapeut a žáci Střední školy společného stravování z Ostravy-Hrabůvky.

Vždy se musí vejít do norem a tabulek, které nastavují nutriční hodnoty i cenu jídla. Cena porce nesmí přesáhnout 34 korun.

Školní stravování neodpovídá dnešnímu způsobu života, tvrdí Státní zdravotní ústav

Věda a školy

Za běžného provozu by to byl problém

„Kuchařky jsou šikovné, udělaly dnes kus práce. Mají velkou trpělivost, protože je to úplně něco jiného, než je normálně tradiční výdej jídla,“ zhodnotil Valíček.

Spokojený byl i kuchařský tým, který však upozorňoval, že během běžného provozu by se čtyři takováto jídla nedala zvládnout. Normálně totiž vaří jen jedno jídlo, nicméně i v bezlepkové a bezmléčné variantě pro alergiky.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Školákům nejvíce chutnal domácí cheeseburger s hranolky z pece.

Vedoucí školní jídelny Renáta Waisrová řekla, že kromě všech nařízení, co musí při sestavování jídelníčku řešit, se snaží vnímat i to, co školákům chutná.

„Jsem zvědavá, jak dnes dopadne ten luštěninový salát. Ten tu běžně neděláme a děti z domova na to nejsou moc zvyklé,“ usmála se Waisrová.

Tamní děti podle ní milují řízky, boloňské špagety a srbské rizoto. „Přidávají si ale i zeleninové saláty či rybu, což nebývá časté,“ podotkla kuchařka.

Nejvíce boduje domácí cheeseburger

Žáci mohli po degustačním menu zhodnotit nezvyklý oběd v anketě. „Zatím nejvíce boduje domácí cheeseburger, ten nevrací, ani hranolky. Vrací ale rybí karbanátek i trhané vepřové,“ svěřila se Právu jedna z kuchařek.

Školní jídelny od roku 1989 zlepšily nabídku, dětské chutě se ale moc nezměnily

Věda a školy

Žák 9. třídy Daniel Prauzek však na trhané vepřové nedal dopustit. „To bylo z oběda nejlepší. Ale chutnalo mi vlastně vše. Takové zpestření bych přivítal častěji. Ale i u nás tady dobře vaří,“ líčil chlapec.

Projekt i do dalších škol

Náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová (Piráti) uvedla, že projekt ještě letos bude pokračovat na ZŠ Matiční a ZŠ Šeříkové. Příští rok poputuje do dalších škol.

„Chceme i sepsat kuchařku receptů pro školní jídelny, které by pomohly kuchařkám nejen v Ostravě,“ řekla náměstkyně.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Podle hygieničky Michaely Remešové, která má na starosti děti a mladistvé, je největším problémem ve školních jídelnách nedostatek čerstvé zeleniny a nadbytek používání vepřového masa.

Projekt, který má za úkol rovněž omezit plýtvání jídlem, je hrazen z rozpočtu města Ostravy. Letos na něj jde necelých 71 tisíc korun.

Králičí burger je nejlepší školní oběd, s polévkou a dezertem se vešel do 34 korun

Domácí

Reklama

Související články

Ostrava chce lákavější školní jídelny

Ostravský magistrát nyní přichází se zajímavým projektem, který se dotkne stravování v jídelnách základních škol na jeho území. Projekt dostal název Fajne...

Výběr článků

Načítám