Hlavní obsah

Spolek vyzval MŠMT, aby představilo možnou podobu jarních přijímaček

Ministerstvo školství by mělo podle spolku Učitelská platforma sdělit, jak by se v tomto školním roce mohly upravit přijímací zkoušky na střední školy. Podle učitelů je pravděpodobné, že se kvůli zhoršení epidemie covidu-19 na jaře opět nebudou moct konat za běžných podmínek. Nejistota podle nich negativně ovlivňuje výuku, navíc potřebují o podmínkách včas informovat žáky a rodiče, sdělila předsedkyně spolku Petra Mazancová.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zatím podle pedagogů sdružených v Učitelské platformě nepředstavilo žádné scénáře, na které by se učitelé a žáci mohli začít připravovat.

„Je téměř jisté, že ani letošní přijímací zkoušky nebudou probíhat v běžných podmínkách. Mlčení ze strany ministerstva přitom vypadá, jako by se téměř nic nedělo a měli bychom se připravovat na běžný průběh přijímacího řízení,” poznamenala Mazancová.

Zmínila, že její spolek chápe, že resort čeká na nástup nového ministra, který vystřídá Roberta Plagu (za ANO). „V případě možných průtahů při vzniku nové vlády však mohou tyto důležité informace přijít k žákům a rodičům velmi pozdě,” upozornila.

Žáci a studenti se budou pravidelně každé pondělí testovat

Koronavirus

„V tuto chvíli jsou podmínky přijímacího řízení určeny školským zákonem,” zareagovala na to pro Novinky tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

„Pokud by v následujících měsících v důsledku epidemické situace nebyly splněny podmínky podle zákona, může MŠMT upravit podmínky přijímacích zkoušek opatřením obecné povahy. V úvahu pak přichází např. prodloužení času na vypracování jednotné přijímací zkoušky či další opatření, která jsme realizovali již v minulém školním roce,” uvedla Lednová.

Plaga se opřel do Svrčinové: Studenty do nemocnic? To nemyslí vážně

Koronavirus

Žáci by podle Mazancové každopádně měli s dostatečným předstihem vědět třeba to, zda jim pro zkoušky budou zaručeny standardní dva termíny a jaká pravidla budou platit pro uchazeče, kteří budou v době zkoušek v karanténě.

V minulém a předminulém roce dostali žáci kvůli několikaměsíční distanční výuce při testech z matematiky a českého jazyka při jednotných přijímacích zkouškách na vyplnění testu více času. Termín zkoušek se posunul z první poloviny dubna na později.

Na jaře 2020 se dva termíny zkrátily na jediný pokus, letos na jaře už zůstaly dva. Na čtyřletých oborech se pak školy nemusely účastnit jednotných přijímacích zkoušek a mohly mít jen své vlastní - nebo v případě nedostatku uchazečů nemusely mít přijímačky vůbec.

Kontroly jednotných přijímaček nenašly žádná chybná zadání, tvrdí Cermat

Věda a školy

Většina škol nicméně u jednotných přijímacích zkoušek zůstala, protože se podle ředitelů SŠ v minulosti osvědčily a na vytvoření vlastních zkoušek nebylo dost času.

S učivem ve skluzu

Podle kantorů ze základních škol by se i nyní mělo zohlednit, že děti jsou kvůli epidemii s učivem ve skluzu.

„Očekávám od tvůrců přijímacích zkoušek v Cermatu (organizátor jednotných přijímaček i státních maturit - pozn. red.) reflexi testů z matematiky. Se žáky nestíhám učivo 9. ročníku tak, aby si je mohli zažít, a nechci je stále hnát. Současné deváté ročníky jsou na tom zatím ze všech covidových ročníků v přípravě na přijímačky nejhůř. Ministerstvo školství by na ně nemělo zapomenout,” míní Květa Novotná z kolínské Základní školy Prokopa Velikého.

Deváťáci u přijímaček tvrdě narazili

Věda a školy

„V přijímačkách pro češtinu je to to samé. Nemám se současnými deváťáky dostatek času procvičit a upevnit učební témata,” doplnila Hana Fialová z plzeňské Benešovy základní školy.

Ředitel ZŠ Šlapanice Pavel Vyhňák poměrně tvrdě Cermat zkritizoval: „Cermat se chová, jako by pandemie nebyla, a zdá se, že jeho hlavním posláním je vyřešit, který z žáků má a který nemá na studium na gymnáziu. Nevěří, že ředitelé středních škol jsou příčetní rozeznat, kdo se na jejich školu hodí. Současné přijímačky nedokážou ani zohlednit žáky s odlišným mateřským jazykem, autismem či Aspergerovým syndromem. Na jakékoli otázky Cermat neodpovídá a ministerstvo školství toto mlčení toleruje.”

Druhé kolo testů ve školách odhalilo 3423 pozitivních. Většinou není jasné, kde se nakazili

Domácí

Učitelská platforma má zhruba 1300 členů a je profesním sdružením pedagogů mateřských, základních, středních, vyšších odborných a základních uměleckých škol.

Reklama

Související články

Plaga na ministerstvu školství zůstává

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) podle všeho zůstane ve vedení resortu, anebo na významné pozici poblíž ministra nové vlády pětikoalice ODS, KDU-ČSL, TOP...

Výběr článků

Načítám