Hlavní obsah

SOŠ budou moci v příštích letech vynechat část učiva, aby mohly posílit důležité předměty

Praha

Střední odborné školy nebudou muset v následujících třech letech se stávajícími žáky ve výuce probrat vše, co jim ukládají takzvané rámcové vzdělávací programy (RVP). Ředitelé se budou moci rozhodnout některé části učiva vypustit, aby naopak mohli posílit výuku látky důležité pro daný obor. Umožnit by to měl dodatek ministerstva školství (MŠMT) ke vzdělávacím programům, který má platit od letošního 1. září.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Žáci Střední odborné školy pro ochranu a obnovu životního prostředí Schola Humanitas v Litvínově na ilustračním snímku

Článek

Ministerstvo chce podpořit dohnání potřebných znalostí a dovedností, které školy tento školní rok nestihly žáky naučit. Vyplývá to z informací, jež úřad poslal ředitelům škol.

Podle MŠMT je zřejmé, že naprostá většina škol musela v uplynulém školním roce kvůli výuce na dálku upravit obsah vzdělávání tak, že některá témata upřednostnila a jiná upozadila.

Výuka v plném rozsahu většinou nebyla podle školního vzdělávacího plánu možná a ministerstvo ji ani nedoporučovalo.

Na základních školách se bude ověřovat nový způsob výuky moderních dějin

Věda a školy

Nejpozději v srpnu chce proto školám poskytnout doporučení, na co by se ve vzdělávání měly v následujícím školním roce zaměřit. Podle ministerstva navíc nebude Česká školní inspekce dodržování vzdělávacích plánů kontrolovat.

S účinností od 1. září chce MŠMT vydat dodatek k rámcovým vzdělávacím plánům středního odborného vzdělávání, a to pro obory s maturitou, výučním listem či bez nich.

„Nebude nutné odučit všechna povinná témata stanovená RVP. Ředitel školy může určit části vzdělávacích oblastí, které jsou zbytné (nemají vliv na profil absolventa). Získaný časový prostor využije pro posílení výuky pro nejpodstatnějších částí vzdělávacích oblastí jeho žáků,“ uvedlo ministerstvo.

Střední odborné školy musejí do září 2022 „zmodernizovat” učební plány

Věda a školy

Změny by se od září měly týkat studentů ve 2. až 4. ročníku, za rok na podzim třeťáků a čtvrťáků a ve školním roce 2023/2024 pak už jen čtvrťáků.

V květnu se navíc objevila informace, že SOŠ musejí nejpozději do září 2022 aktualizovat své vzdělávací programy. Změny se budou týkat odborné složky učiva, ekonomického a informatického vzdělávání.

Do vzdělávacích plánů doplnilo MŠMT vazbu oboru na Národní soustavu kvalifikací a zapracovalo změny modelu maturitní zkoušky.

Ke změně učiva s důrazem na informatiku se přihlásilo 787 škol

Věda a školy

Informatika a možné škrty

Takzvané rámcové vzdělávací programy v roce 2005 nahradily ve školách jednotné osnovy. Strategie vzdělávání do roku 2030, kterou loni na podzim schválila vláda, počítá i bez ohledu na výuku na dálku s jejich modernizací.

Odborníci se většinou shodnou, že jsou plány přeplněné, nepanuje ale shoda na tom, co by se z nich mělo vypustit.

Letos v únoru ministerstvo představilo změny ve výuce informatiky v základních školách, které budou pro školy na prvním stupni povinné od září 2023 a na druhém stupni o rok později.

Gymnázia budou modernizovat výuku informatiky, školy mohou návrhy připomínkovat

Věda a školy

Úřad také nyní připravuje modernizaci plánu pro informatiku na gymnáziích, kde by měly být úpravy povinné od září 2025. Návrh mohou zástupci škol připomínkovat do letošního 21. července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám