Hlavní obsah

Sonda, která se zavrtá do hlubin rudé planety, je za polovinou cesty

– Washington

Sonda Spojených států jménem InSight má za sebou polovinu cesty k Marsu, který bude zevrubně prozkoumávat. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) jí do listopadového přistání zbývá ještě 208 miliónů kilometrů. Od startu z kalifornské Vandenbergovy letecké základny na počátku letošního května zdolala 277 miliónů kilometrů.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Sonda InSight

Článek

Experti z NASA již během letu sondy zkontrolovali její vědecké přístroje a kamery, které se celkově ukázaly jako funkční.

Detekce „marsotřesení“

Robotická mise InSight je vůbec první misí, která bude studovat hlubiny rudé planety. Všechny dosavadní projekty tam bádaly pouze na povrchu.

Stacionární robotický modul je vybaven také zařízením se senzory, jímž se bude měřit proudění tepla v planetě, zaznamenávat „marsotřesení“ a sledovat kolísání oběžné dráhy tělesa kolem Slunce.

Přistání je naplánováno na 26. listopadu v místě zvaném Elysium Planitia. Mise má trvat přes jeden marsovský rok, což jsou zhruba dva roky pozemské. Mars totiž kolem Slunce obíhá dvakrát tak dlouho.

Sonda se na svou cestu vydala 5. května na „hřbetě“ nosné rakety Atlas V. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Na Marsu našli jezero plné vody

Astronomové našli důkazy, že na Marsu je přítomná voda v tekutém skupenství, uvedla ve středu stanice BBC. Vodní jezero o šířce asi 20 km se nachází pod jižní...

Výběr článků

Načítám