Hlavní obsah

Snímek sluneční koróny vytvořený v Brně je fotkou dne NASA

Právo, Novinky, vtk, fš
Brno

Snímek sluneční koróny, který vznikl v Brně, se stal ve čtvrtek „astronomickým snímkem dne“ NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír, zodpovědný v USA za kosmický program). Fotografie zachycuje Slunce při jeho úplném zatmění.

Foto: Andreas Möller, Miloslav Druckmüller

Snímek sluneční koróny, tedy úplného zatmění Slunce z 14. prosince 2020

Článek

NASA snímek zveřejnila na svých webových stránkách.

Koróna je jasně zářící prstenec kolem zakrytého Slunce, tvořený žhavými plyny.

V Patagonii si mohou užít úplné zatmění Slunce. Agentury nabízejí přímý přenos

Věda a školy

Sérii fotografií pořídil 14. prosince v Argentině astrofotograf Andreas Möller, který poté oslovil brněnského matematika, profesora Miloslava Druckmüllera z Vysokého učení technického (VUT), aby z nich vytvořil finální fotografii. Snímek tak má dva autory.

Z 55 záběrů

Druckmüller je mezinárodně uznávaným odborníkem na zpracování digitálních obrazů. Díky němu vznikl z původních 55 záběrů zatmění Slunce snímek, který NASA vybrala jako svůj astronomický snímek dne. Obraz je zcela unikátní hned ze dvou důvodů.

Prvním je obrovský oblak plazmatu, který byl vyvržen Sluncem asi čtyři hodiny před zatměním. Tento oblak je na obrázku vlevo od Slunce. Druhým důvodem je malá „rozmazaná skvrna" vlevo dole, což je kometa patřící do tzv. Kreutzovy skupiny komet. Kometa o velikosti jádra asi 15 kilometrů byla v době zatmění jen 4,4 milionu kilometrů vzdálena od slunečního povrchu a zanikla (vypařila se) několik hodin po zatmění.

Astronomický snímek dne NASA (APOD) je ocenění nejzajímavější fotografie z vesmíru, kterou denně vybírají a doplňují popisem astronomové Jerry Bonnell a Robert Nemiroff z NASA. Mottem akce je „Objevujte vesmír” a od roku 1995, kdy byl vybrán první snímek, se stala jednou z nejuznávanějších svého druhu po celém světě. Stránky NASA sledují na sociálních sítích miliony lidí, proto je zveřejnění snímku pro českou vědu prestižní záležitostí. Profesor Druckmüller má na svém kontě už 11 astronomických snímků dne.

Astronomický snímek dne podle NASA má opět české autory

Věda a školy

Krátce předtím přišel obdobný český úspěch - na Nový rok publikovala americká vesmírná agentura jako astronomický snímek dne fotografii nazvanou „Galaxies and the South Celestial Pole“ (Galaxie a jižní nebeský pól), přičemž autory jsou fotografové Petr Horálek a Josef Kujal. Tento snímek rovněž vznikl během jejich prosincové expedice za úplným zatměním Slunce do Chile. Pro Horálka šlo již o 27. takový úspěch v NASA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám