Hlavní obsah

V Patagonii si mohou užít úplné zatmění Slunce. Agentury nabízejí přímý přenos

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obyvatelé jihoamerické Patagonie mohou v pondělí po páté hodině odpoledne našeho času přímo pozorovat jediné letošní úplné zatmění Slunce. Úkaz, kdy Měsíc na určitou dobu naši hvězdu zcela zastíní, mají možnost sledovat lidé v úzkém pásu území na jihu Chile a Argentiny.

Živě: Lidé v Chile sledují jediné letošní úplné zatmění SlunceVideo: NASA TV, Reuters

 
Článek

Živý přenos z Chile poskytuje od 15:40 SEČ mj. americká vesmírná agentura NASA, počasí však úplně nepřálo. To se však nedá říct o již povedených záběrech od agentury Reuters z chilského regionu Araucanía - dané obrazy Slunce si nyní můžeme zprostředkovaně vychutnat i my.

„Úplné zatmění Slunce 14. prosince bude pozorovatelné v úzkém pásu na území Chile a Argentiny. V obou zemích bude probíhat vysoko nad obzorem a ve své maximální fázi potrvá 2 minuty a 10 sekund. Toto zatmění u nás pozorovatelné není,“ popsal pro Novinky aktuální jev Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Jako první uvidí za dobrých povětrnostních podmínek úplné zatmění lidé v chilském městě Saavedra, a to od 13:00 místního času (17:00 SEČ). O zhruba 25 minut později pak bude úplné zatmění vidět naposledy nad územím Jižní Ameriky, a to v argentinském Salina del Eje.

Jak připomíná na svém webu Česká astronomická společnost, kromě Argentiny a Chile je nynější jev viditelný jen z části Pacifiku a Atlantského oceánu.

Pokochejte se unikátním zatměním Slunce. V Česku ho bohužel nevidíme

Věda a školy

Toto zatmění nad Patagonií je první a jediné letošní úplné zatmění Slunce. Částečné zatmění mohli pozorovat letos v červnu obyvatelé řady středoafrických a východoasijských států: v Kongu, Jižním Súdánu, Etiopii, Jemenu, na severu Indie, v Číně a jižním Tchaj-wanu.

Příští rok z Česka uvidíme částečné zatmění

Nejbližší zatmění Slunce na našem území bude podle Suchana částečné a proběhne příští rok 10. června.

V roce 2026 se odehraje úplné zatmění Slunce z hlediska zemského glóbu nedaleko – ve Španělsku. U nás toto zatmění bude viditelné, ale jako částečné.

Nebeské představení v noci na pondělí: Geminidy vrcholí jako předvoj Betlémské hvězdy

Věda a školy

„Z našeho území bylo úplné zatmění Slunce naposledy pozorovatelné 12. května 1706 a další nás čeká až 7. října 2135,“ uzavřel astronom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám