Hlavní obsah

Astronomický snímek dne podle NASA má opět české autory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Nový rok publikoval americký vesmírný úřad NASA jako prestižní astronomický snímek dne fotografii nazvanou „Galaxies and the South Celestial Pole“ (Galaxie a jižní nebeský pól). Autory jsou fotografové Petr Horálek a Josef Kujal, snímek vznikl během jejich prosincové expedice za úplným zatměním Slunce do Chile.

Foto: Petr Horálek (FÚ SU v Opavě), Josef Kujal (Astronomická společnost Hradec Králové)

Snímek Galaxie a jižní nebeský pól publikovaný NASA jako snímek dne 1. ledna 2021

Článek

Výsledný obrázek ukazuje hluboké pole v okolí jižního nebeského pólu, kterému dominují tři galaxie: úsek naší Mléčné dráhy a dvě satelitní galaxie, tzv. Magellanova oblaka.

Navzdory mimořádně složité cestovatelské situaci z důvodu pandemie koronaviru se podařilo týmu za podpory mezinárodního projektu Solar Wind Sherpas, Univerzity na Havaji, Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě a Vysokého učení technického (VUT) v Brně vycestovat do Chile za úplným zatměním Slunce.

Se zatměním to kvůli počasí příliš nevyšlo

„Expedice se potýkala s nejrůznějšími logistickými problémy už dlouho před samotným vycestováním, nakonec se jí do Chile podařilo dostat. Ale pozoruhodný úkaz zatmění se jí z důvodu nepřízně počasí patřičně zaznamenat nepodařilo,” poznamenal Horálek.

V Patagonii si mohou užít úplné zatmění Slunce. Agentury nabízejí přímý přenos

Věda a školy

Jako „náhradní” program si vybrali i různé jiné fotografické cíle, z nichž jeden se dočkal úspěchu právě 1. ledna jako Astronomický snímek dne NASA. Nejen toto fotografické dílo bude podle Horálka využito k vědeckým a vzdělávacím účelům, stejně tak kupříkladu jako materiál pro dokumentární film Multimediálních technik na Slezské univerzitě.

Autoři snímku jsou zmínění Petr Horálek, pracovník opavské univerzity a astrofotograf, a Josef Kujal, člen Astronomické společnosti v Hradci Králové. Pro Horálka je toto již 27. úspěch v NASA, u Kujala je to poprvé – stává se tak dalším Čechem, kterému se to povedlo.

Bohatá hvězdná mozaika

Samotný snímek pořídili na zahradě ubytovacího centra Mirador de Pucon v časných ranních hodinách 16. prosince 2020 v místě s velmi tmavou oblohou.

Aby snímek pořídili, pečlivě nastavili fotografickou montáž a snímali sekvenčně čtyři pole v okolí jižního nebeského pólu na speciálně citlivou zrcadlovku Canon 6D a světelný objektiv Sigma 50 mm. Nasnímané segmenty pak digitálně složili do jedné širokoúhlé mozaiky a matematicky „očistili“ o nežádoucí šum.

Foto: Petr Horálek (FÚ SU v Opavě), Josef Kujal (Astronomická společnost Hradec Králové)

Snímek Galaxie a jižní nebeský pól publikovaný NASA jako snímek dne

„Na snímku je hvězdné okolí jižního nebeského pólu. Hvězdná mozaika pokrývá asi 60 stupňů širokou oblast na jižní obloze, lemovanou jasnými galaxiemi a skvosty jižního nebe. Nahoře jsou vidět hvězdy a mlhoviny podél roviny naší vlastní galaxie Mléčné dráhy. Ve středu nahoře vévodí Jižnímu kříži žlutavý obr Gama Crucis s tmavou oblastí mlhoviny Uhelný pytel pod ramenem kříže vlevo. V galaktické rovině u pravého okraje svítí hvězda Eta Carinae a červená záře Velké mlhoviny v Lodním kýlu. Dole jsou vidět Velké a Malé Magellanovo mračno, samostatné satelitní galaxie naší Mléčné dráhy. Spojnice od hvězdy Gama Crucis přes modrou hvězdu dole v Jižním kříži Alfa Crucis míří k jižnímu nebeskému pólu,” popsali odborníci.

Astronomický snímek dne podle NASA je znovu dílem českého fotografa. Vznikal několik nocí

Věda a školy

Astronomický snímek dne NASA (Astronomy Picture Of the Day, zkráceně APOD) je ocenění nejzajímavější astronomické fotografie dne, kterou pro každý den vybírají a následně doplňují osvětným popisem editoři prof. Jerry Bonnell z Michiganské technologické univerzity a prof. Robert Nemiroff z Univerzity v Marylandu, spolupracovníci NASA.

Mottem APODu je „Objevujte vesmír“ a od roku 1995, kdy byl výběr zahájen, se stal jedním z nejuznávanějších svého druhu. Průvodní texty jsou překládány do 23 jazyků včetně češtiny – o kterou se stará od roku 1999 Josef Chlachula z České astronomické společnosti – a na sociálních sítích je APOD sledován stamiliony návštěvníků.

NASA a BBC ocenily česko-slovenský snímek komety. Slovák pro něj riskoval život

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám