Hlavní obsah

Šéf školských odborů: Ministr slíbil růst platů nepedagogů ve školách, neřekl však o kolik

Praha

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) slíbil podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka navýšení platů nepedagogů ve školství ještě v tomto roce. O kolik by se mohly zvednout, ale zatím neupřesnil. O platech podle Dobšíkova vyjádření ze závěru minulého týdne jednala ve čtvrtek školská tripartita.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda školských odborů František Dobšík.

Článek

Výdělek nepedagogických pracovníků ve školství, jako jsou např. školníci, uklízečky nebo vedoucí školních jídelen, činil loni v průměru 26 261 korun hrubého měsíčně.

Ministerstvo školství plánuje do konce roku předložit tři novely zákonů

Věda a školy

Průměrná mzda v ČR byla podle údajů Českého statistického úřadu 37 839 korun měsíčně a průměrný plat učitelů 47 590 Kč.

Odbory požadují růst výdělků o 10 procent

Učitelům se od ledna zvedl základ platu neboli tarif o dvě procenta, nepedagogům ve školství se pro letošek výdělek zmrazil.

Dobšík na začátku května uvedl, že odbory požadují pro nepedagogy alespoň 10procentní přidání od července. Podle jejich propočtu by to celkem mohlo vyjít asi na 850 milionů korun.

Školské odbory žádají zvýšení platů nepedagogů. Alespoň o deset procent

Věda a školy

Podle Dobšíka Gazdík odborářům slíbil, že bude na vládě žádat, aby se nepedagogům ve školách zvedly tarify a kompenzovala se jim současná inflace.

„Dostali jsme výrazný příslib od pana ministra, nebyl ale ochoten říct úplně přesně, jestli (na vládě) budou akceptovat náš požadavek na (růst o) deset procent,“ poznamenal.

Vláda podle něj nechce sdělovat podrobnosti, dokud se vcelku nedohodne. Případné navýšení platů by bylo zahrnuto v očekávané novele státního rozpočtu na letošní rok, kterou připravuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

MŠMT: Plat učitelů vzrostl na 47 590 korun

Věda a školy

Jedná se o možnosti, že by se platy zvedly buď od 1. července, nebo od 1. září, jak řekl dále Dobšík. Pokud by se jako kompromis měl dohodnout zářijový termín, pak by se ale podle něj musely platy nepedagogů zvednout o více než oněch 10 procent.

Co se týká výdělku pedagogů, připomněl slib vlády, že udrží jejich platy na 130 procentech průměrné mzdy. V případě, že jim kabinet letos už příjmy nezvýší a bude chtít slib dodržet, měl by v příštím roce učitelům přidat nejméně rovněž 10 procent, vypočetl Dobšík. O tom chce podle něj vláda jednat poté, co dokončí úpravu rozpočtu pro letošek.

Problém ostatních neinvestičních výdajů škol

Na školské tripartitě se podle odborů jednalo i o tzv. ostatních neinvestičních výdajích, ze kterých školy platí pomůcky či prvních 14 dní nemocenské. „Školy se dostávají do nouze, protože nemocnost byla v letošním roce opravdu vysoká,“ upozornil Dobšík.

Některé podle něj třeba za celý loňský rok vyčerpaly za nemocnost 400 tisíc korun a letos za první tři měsíce už přes 300 tisíc, takže mají obavu, jak s penězi vystačí na podzim.

Na podporu výuky či psychology chce MŠMT rozdělit devět miliard korun z evropských fondů

Věda a školy

Ministerstvo jim podle Dobšíka radí, aby si na tyto výdaje převedly peníze z rozpočtu na platy. Zmínil nicméně, že za nemocné pedagogy se zároveň platí suplování.

„Hrozí tak, že se nakonec platy učitelů letos nenavýší ani o předpokládaná dvě procenta,“ uzavřel.

Konkurzy na ředitele školy? Často jen jeden zájemce

Věda a školy

Odboráři navíc budou o platech ve veřejném sektoru jednat tento týden také s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Za problémy s kapacitami středních škol je i nezájem o některé obory, tvrdí ministerstvo

Věda a školy

Výběr článků

Načítám