Hlavní obsah

Rozhodování o rouškách je nepřehledné, stěžují si zástupci škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Způsob, jakým ministerstvo zdravotnictví rozhoduje o povinném nošení roušek, vyvolává podle zástupců školských asociací zmatky. Zavedení plošné povinnosti nošení roušek ve vnitřních prostorech včetně škol, které platí od čtvrtka 10. září, neměl podle nich ministr Adam Vojtěch (za ANO) oznámit ze dne na den. Opatření mohlo platit už od začátku září, jak to ministr původně v srpnu avizoval, kdyby svůj záměr po kritice nezrušil.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Žáci ZŠ Vladislava Vančury v Praze se převlékají před začátkem vyučování.

Článek

Pro lidi se „roušková” pravidla stávají nepřehledná, shodli se zástupci školských asociací.

Kdyby nechali manuál, jak byl, tak jsme si ušetřili spoustu zmatků.
Michal Černý, předseda Asociace ředitelů ZŠ

Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý připomněl, že manuál pro fungování škol, který připravilo ministerstvo školství s epidemiology, původně v srpnu počítal s tím, že roušky budou od 1. září povinné ve společných prostorech škol v celé ČR.

Ministr Vojtěch pak ale 20. srpna své nařízení změnil a roušky se v manuálu navázaly na takzvaný semafor označující okresy podle rizika nákazy. Podle něj mohly být roušky povinné od oranžového, druhého stupně pohotovosti, ve kterém je od 28. srpna Praha. Hygienici v hlavním městě ale nošení roušek ve školách oznámili teprve minulý pátek, a to od 14. září, předtím to jen „doporučovali”.

A ve středu 9. září Vojtěch rozhodl o rouškách ve vnitřních prostorech v celé ČR.

Přehledně: Jak to nyní bude s rouškami? Pozor, budou povinné i v práci

Domácí

Podle Černého měl manuál ministerstva školství zůstat tak, jak původně vyšel. „Kdyby nechali manuál, jak byl, tak jsme si ušetřili spoustu zmatků,” prohlásil.

Řekl, že chápe, že epidemická situace se vyvíjí a že roušky asi mohou nyní pomoci šíření koronaviru zbrzdit. Podle něj se to ale dalo očekávat, protože epidemiologové takový vývoj předpokládali už v létě.

Ředitelka nechápe pražské hygieniky

„I když rozhodování o opatřeních sleduji docela pozorně, tak se v tom také začínám ztrácet,” poznamenala předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Pozastavila se nad tím, proč pražští hygienici nechali školám čas do 14. září, aby byl čas na přípravu, když se ve středu ředitelé dověděli, že roušky budou v celé zemi už od čtvrtka. „Je to opravdu už velký zmatek a nelíbí se mi to,” uvedla.

Některé školy poprvé přivítají žáky

Domácí

Podle předsedy Unie školských asociací CSESHA Jiřího Zajíčka už to není jen o školách a o žácích. „Já si myslím, že v tom budou mít zmatek už úplně všichni,” zmínil.

Dle jeho názoru je chyba, že se podmínky stále mění. Každý přitom podle něj nemá možnost stále sedět u televize a sledovat tiskové konference, aby věděl, co druhý den bude.

Babiš: Není to chaos, musíme reagovat na změny situace

Domácí

„Situace je už opravdu obtížně stravitelná. Já chápu, že situace není veselá, že je potřeba podniknout rychlé kroky, ale ty kroky musí být úplné, kompletní, jasné a přehledné, a to mi v tuto chvíli docela chybí,” uzavřel Zajíček.

Většina žáků v Praze si roušku nezapomněla

Naprostá většina žáků a studentů v Praze si ve čtvrtek roušku vzít do školy nezapomněla. Roušky jsou odteď povinné jen ve společných prostorech škol, nikoli ve třídách.

Roušky budou povinné i ve školách, ve třídách však ne

Věda a školy

Řada škol zavedla nošení roušek již dříve, další s ním počítaly od 14. září, na kdy tuto povinnost už dříve vyhlásili pražští hygienici. Školy mají zásoby roušek, a pokud by ji někdo zapomněl, mohou ji poskytnout zadarmo, případně za poplatek v řádu několika korun.

Reklama

Související články

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci a rekordním nárůstům nových případů bude od čtvrtka platit povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách...

Výběr článků

Načítám